Головне управління ветеринарної медицини в Чернігівській області

Грибний сезон розпочався! Як убезпечити себе від отруєння грибами - поради Держпродспоживслужби

Гриби – корисний і смачний продукт. У свіжих грибах 2-3% білків, а в сушених - до 30%. До того ж гриби багаті на органічні кислоти, мінеральні речовини. Проте, щоосені в Україні реєструють чимало випадків отруєнь грибами, деякі з них закінчуються смертю.

Отож, що треба знати, вирушаючи в ліс на грибне полювання

  • не збирайте грибів, які не знаєте
  • «сумнівні» гриби також не кладіть у кошик
  • віддавайте перевагу губчастим грибам – білим, моховикам, бабкам тощо. В Чернігівській області серед них найменша кількість отруйних
  • вдома ще раз ретельно перевірте усі гриби. Червиві, зів'ялі у сумнівні краще викинути, а не сушити
  • ніколи не куштуйте сирі лісові гриби
  • не намагайтеся перевірити отруйність грибів «бабусиними методами» - сріблом та цибулею. Такі тести недостовірні. 

Як правильно готувати гриби

Перед приготуванням будь-якої страви гриби слід ретельно промити та прокип'ятити у підсоленій воді не менше 10 хвилин. Кулінарну обробку цього продукту необхідно проводити лише у день збору, бо навіть їстівні гриби стануть непридатними до вживання через трупну отруту.

Також, не готуйте грибні страви «на тиждень вперед». Вагома кількість грибів, хоч і вважаються їстівними, містять мікродози отрути. Від однієї порції грибної юшки з вами нічого не трапиться. Проте, якщо вживати її 3-4 дні поспіль, можливе накопичення токсинів в оргінізмі і, як наслідок, отруєння.  

При консервації грибів суворо дотримуйтеся технології та рецептури. Також не слід зберігати таку консервацію більше року. Таким чином ви убезпечите себе від тяжкої хвороби – бутулізму.

Гриби не можна вживати дітям до 10 років, вагітним жінкам і людям похилого віку.

Коли з'являються перші симптоми отруєння?

При отруєнні грибами, перші симптоми можуть проявити себе вже через 1-4 години. Це нудота, блювання, пронос, біль у животі і підвищення температури. Напади нудоти повторюються кілька разів через 6 годин і, навіть, двоє діб.  В такому випадку необхідно одразу викликати швидку. Потерпілому ні в якому разі не можна давати будь-яку їжу, молоко і алкоголь. Це прискорить процес всмоктування токсинів.

5 міфів про гриби, які можуть коштувати вам життя

  • Усі їстівні гриби приємні на смак
  • Їстівні гриби, на відміну від отруйних, мають приємний запах
  • Молоді гриби усі їстівні
  • Комахи, черв'яки і равлики ніколи не їдять отруйних грибів
  • Отруту в грибах можна нейтралізувати кип'ятінням, сушкою, засолюванням чи маринуванням

Якщо ви не прихильник «тихого полювання», але все одно любите вживати гриби – не купуйте їх біля магазину чи на стихійних ринках. Гриби – як губка, всмоктують в себе різні отруйні речовини. Отож фахівці не радять їх збирати біля смітників, заводів, трас, у парках та скверах. Їстівні гриби, зібрані в такому місці, стають отруйними. Гриби варто купувати лише в магазинах і на стаціонарних ринках, де вони обов'язково проходять санітарний контроль.