Головне управління ветеринарної медицини в Чернігівській області

Літо – не лише свіжі овочі, фрукти, пора відпусток , але й сприятливий період для розмноження збудників кишкових інфекцій

Гостра кишкова інфекція –  група гострих інфекційних захворювань, переважно з харчовим механізмом зараження, які проявляються лихоманкою і кишковим синдромом. У деяких випадках небезпеку представляють не стільки самі мікроорганізми, скільки продукти їх життєдіяльності - токсини, які накопичуються в заражених продуктах харчування і при вживанні їх в їжу призводять до важких харчових отруєнь.

Гострі кишкові інфекції досить широко розповсюджені і займають друге місце після гострих респіраторних захворювань. За оцінками ВООЗ, щорічно на гострі кишкові інфекції хворіють понад 500 мільйонів людей. В Україні також склалася несприятлива епідеміологічна ситуація щодо розповсюдженості ГКІ. Особливо гостро стоїть ця проблема в дитячому віці.

Найпоширеніші кишкові інфекції

  • cальмонелльоз, дизентерія, ієрсиніоз, ешерихіоз, кампілобактеріоз, стафілококова токсикоінфекція, ботулізм – бактеріальні кишкові інфекції;
  • ротавірусна, ентеровірусна, аденовірусна інфекції, зустрічаються коронавіруси і реовіруси – вірусні кишкові інфекції;
  • кандидози – грибкова кишкова інфекція;
  • лямбліоз, амебна дизентерія - протозойні кишкові інфекції.

З вірусних інфекцій найбільш поширена ентеровірусна. Її небезпека полягає в тому, що захворювання може привести до такого ускладнення, як менінгіт. Як правило, ентеровіруси розмножуються в стоячих водоймах: озерах, басейнах і передаються через воду. Тому потрібно бути уважнішими до оповіщення санітарної служби і уникати купання у водоймах, де це заборонено.

Шляхи передачі кишкових інфекцій

  • Основний шлях передачі збудників кишкових інфекцій - харчовий. Зараження відбувається через продукти харчування і приготовані з них страви, а також овочі і фрукти, забруднені мікроорганізмами та спожиті в їжу без достатньої гігієнічної та термічної обробки. Найчастіше джерелами отруєння стають молочні продукти, м'ясо, риба, бульйони, в яких хвороботворні мікроорганізми успішно розмножуються і швидко досягають такої кількості, яка успішно долає захисні бар'єри шлунково-кишкового тракту. Небезпека полягає ще і в тому, що заражені мікробами продукти не змінюють ні зовнішнього вигляду, ні кольору, ні запаху, ні смаку.
  • Водний шлях передачі: при питті забрудненої води або ковтання води під час купання у відкритих водоймах.
  • При контактно-побутовому шляху передачі збудник передається через забруднені руки, предмети побуту (білизна, рушники, посуд, іграшки).

Основні симптоми

  • підвищення температури
  • слабкість
  • млявість
  • запаморочення
  • ломота в тілі
  • нудота
  • блювота
  • пронос

Щоб запобігти захворювання на ГКІ необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни, де б ви не знаходилися: на дачі, пляжі, вдома або на роботі;
  • ретельно мити овочі та фрукти, бажано кип'яченою водою, особливо якщо вони призначені для маленьких дітей;
  • купуючи продукт, зверніть увагу на умови реалізації та терміни придатності;
  • молочні продукти, придбані у приватних осіб, піддавайте термічній обробці;
  • не купуйте продукти сумнівної якості на стихійних ринках;
  • всі продукти, що швидко псуються, зберігайте в холодильнику;
  • не ковтайте воду при купанні у відкритих водоймах, особливо це стосується дітей.

При появі клінічних ознак хвороби необхідно негайно звернутися до лікаря!

Будьте уважні до свого здоров'я та здоров'я своїх близьких!