ukende

Календарні свята та події

Підписка на розсилку новин

Введіть Вашу e-mail адресу:

Інформація до відома керівників закладів оздоровлення та відпочинку

З метою вдосконалення організації оздоровлення та відпочинку дітей в літній період рекомендовано

Перед початком оздоровчої кампанії керівникам закладів  необхідно акцентувати увагу на:

  • стан водопровідних та каналізаційних систем,
  • організацію харчування,
  • медичне забезпечення та здійснення заходів щодо ефективної профілактики інфекційних захворювань і харчових отруєнь.

До початку оздоровчої кампанії  в містах та районах області необхідно провести комісійні перевірки  щодо підготовки закладів оздоровлення та відпочинку дітей до роботи у літній період з обов’язковим включенням до них представників Держпродспоживслужби.

Установам та організаціям, на балансі яких утримуються заклади оздоровлення та відпочинку до початку роботи закладів організувати проведення необхідного комплексу лабораторно-інструментальних досліджень. Заборонено відкриття закладів оздоровлення та відпочинку дітей, які не мають необхідного технологічного та холодильного обладнання, кухонного та столового посуду, миючих та дезінфікуючих засобів, не забезпечених умовами для додержання правил особистої гігієни відпочиваючих.

Крім даних лабораторного контролю питної води та води з місць купання,  комісії з прийомки дитячих оздоровчих закладів необхідно надати наступні матеріали:

  • графіки заїздів
  • договори на проведення дератизації, дезінфекції, дезінсекції, акарицидної обробки, проведення хімічної чистки (або камерної дезінфекції) та прання постільних речей
  • вивіз твердих та побутових відходів
  • про забезпеченість медичного пункту ліками, обладнанням
  • про забезпечення кухонними працівниками, педагогічним персоналом ( при залученні зазначених працівників з інших областей)
  • висновки про справність холодильного та технологічного обладнання, вентиляційної системи харчоблоку
  • перелік працівників з зазначенням посади та даними про медичний огляд та медичні книжки

Перелік постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини визначається рішенням тендерних комітетів (комісій) за погодженням з територіальною установою Держпродспоживслужби. Під час прийняття рішень надається перевага постачальникам з прямими поставками та поставками з найменшою кількістю посередників. Постачальники, які проводять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, повинні провести державну реєстрацію потужності в територіальній установі Держпродспоживслужби.

Постачальники, разом із керівниками закладів оздоровлення та відпочинку дітей складають графіки і маршрути постачання. Харчові продукти, що надходять  до харчоблоку повинні відповідати нормативно-технічній документації та мати супровідні документи з вказаною датою і годиною випуску продукту та кінцевий термін реалізації.

Керівниками закладів оздоровлення та відпочинку дітей затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються також з територіальною установою Держпродспоживслужби, відповідно до норм харчування затверджених Постановою КМУ від 22.11.04 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

З метою профілактики харчових отруєнь та захворювань шлунково-кишкового тракту, в закладах оздоровлення категорично забороняється замовляти, приймати та використовувати:

  • м'ясо та яйця водоплавної птиці
  • м'ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю
  • м'ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за винятком печінки та язика
  • свинину жирну, річкову та копчену рибу, низькосортні м'ясні вироби (нижче I сорту), гриби
  • соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси
  • вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву
  • кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо)
  • морозиво, сметану, фляжне молоко та сир м'який без термічної обробки
  • консерви непромислового виготовлення та інше

Заборонено використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.

З метою оцінки ефективності проведеного оздоровлення, медпрацівникам, закріпленим за закладом оздоровлення, необхідно проводити медичний огляд дітей перед початком зміни та перед її закінченням.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал