Нітрати - це природні речовини, солі азотної кислоти, які мають місце в грунті, воді, є хімічною складовою частиною рослин, продуктами обміну речовин в організмі людини і тварин. В нормальних природних кількостях вони наявні в усіх рослинах та є нешкідливими для людського організму. Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Однак у разі перевищення цих речовин на організм, вони можуть несприятливо позначатися на здоров’ї. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми.
Кількість нітратів в рослинах залежить від їх біологічних особливостей. Найбільша кількість нітратів знаходиться в зелені (петрушці, укропі, салаті та ін.), коренеплодах (буряку, редисці). Ранні овочі містять нітратів більше, ніж пізні. Як правило, концентрація нітратів в тепличних овочах більша, ніж в овочах у відкритому грунті. Важливим елементом забезпечення якості харчових продуктів є контроль.
Відповідно п. 5.1 Ветеринарно-санітарні правила для ринків затверджений наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.1996 N 23 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19 червня 1996 р. за № 314/1339 до продажу на ринку допускається лише доброякісна продукція тваринного і рослинного походження, яка в установленному порядку пройшла контроль в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи та п. 26 Правил торгівлі на ринках затверджений наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26 лютого 2002 № 57/188/84/105 на вимогу покупців, продавці зобов'язані пред'явити їм висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про відповідність продуктів, що реалізуються, ветеринарно-санітарним нормам.
Назва продукту | Допустимі рівні вмісту нітратів у продуктах, мг/кг |
Буряки столові | 1400 |
Дині | 90 |
Кабачки | 400 |
Кавуни | 60 |
Капуста білокачанна пізня | 500 |
Капуста білокачанна рання | 900 |
Картопля | 250 |
Морква пізня | 250 |
Морква рання | 400 |
Огірки у відкритому грунті | 150 |
Огірки у захищеному грунті | 400 |
Перець солодкий у відкритому грунті | 200 |
Перець солодкий у закритому грунті | 400 |
Редис | 1200 |
Томати у відкритому грунті | 150 |
Томати у захищеному грунті | 300 |
Цибуля - перо у відкритому грунті | 600 |
Цибуля - перо у захищеному грунті | 800 |
Цибуля ріпчаста | 80 |
Листя овочів у відкритому грунті | 2000 |
Листя овочів у закритому грунті | 3000 |
Вартість дослідження продукції на нітрати в державних лабораторіях ветеринарної медицини затверджена наказом Міністерства аграрної політики України № 96 від 13.02.2013 року та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 7 березня 2013 № 381/22913 та становить (без урахування ПДВ):
- лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках області
- зелень (петрушка, кріп, листя салату, тощо)
маса партії | до 1 кг | від 1кг до 5кг | понад 5 кг |
ціна, грн. (без ПДВ) | 0,79 | 2,0 | 5,5 |
ціна, грн. (з ПДВ) | 0,95 | 2,4 | 6,6 |
- овочі, фрукти та ягоди
маса партії | до 10 кг | від 1кг до 50кг | від 1кг до 100кг |
ціна, грн. (без ПДВ) | 1,35 | 2,0 | 3,59 |
ціна, грн. (з ПДВ) | 1,62 | 2,4 | 4,31 |
- баштанні (кавуни, дині)
маса партії | до 100 кг | від 1кг до 500кг |
ціна, грн. (без ПДВ) | 5,27 | 9,28 |
ціна, грн. (з ПДВ) | 6,32 | 11,14 |
- Регіональна, міжрайонні, районні державні лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів:
- визначення нітратів в рослинній продукції (крім капустяних) становить 13,92 грн. (16,70 грн з ПДВ);
- визначення нітратів в рослинній продукції (капустяних) становить 18,42 грн. (22,10 грн з ПДВ);