Інструменти доступності

Версія для друку
Вівторок, 15 травня 2018 16:47

В Чернігівській області стартували весняні «виводки» тварин

 На даний час в нашій області в індивідуальному секторі громадян проводяться загальнодержавні обов’язкові протиепізоотичні заходи для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації по хворобах загальних для людей і тварин.  

 

Безкоштовні планові щеплення проти інфекційних хвороб тварин в господарствах приватного сектору області проводять проти сибірки ВРХ та коней, сказу тварин, класичної чуми свиней, хвороби Ньюкасла (вакцинують свійську птицю родини курячих). В області проводяться планові огляди тварин, так звана диспансеризація тварин, яка включає планові діагностичні, лікувально-профілактичні і санітарно-гігієнічні заходи, спрямовані на раннє виявлення ознак захворювань тварин, їх профілактику і лікування.

 

Які тварини підлягають вакцинації?

 

Для вакцинації тварин, діагностичних досліджень, відбору у них крові для проведення необхідних лабораторних досліджень в населених пунктах нашої області державною службою ветеринарної медицини по оголошеннях сільськими, селищними радами, об’єднаними територіальними громадами, державними установами ветеринарної медицини відповідно до п.7 ст.37 Закону України «Про ветеринарну медицину» в традиційно установлених місцях організовуються так звані в народі «виводки» домашніх тварин, на яких коней, велику рогату худобу (далі-ВРХ), щеплять проти сибірки, у ВРХ проводять введення туберкуліну для дослідження на туберкульоз, відбирають кров для дослідження на лейкоз та бруцельоз.

 

Плановим оглядам та щепленням підлягають:

  • коні
  • велика рогата худоба
  • дрібна рогата худоба
  • свійська птиця
  • свині

 

По термінах імунітету свиней щеплять проти класичної чуми, овець та кіз проти сибірки, собак, котів проти сказу, проводять інші необхідні профілактичні, протиепізоотичні ветеринарні заходи, котрі проводяться подвірно, дотримуючись належних заходів ветеринарно-санітарної безпеки.

 

При подвірних обходах спеціалісти ветеринарної медицини інформують населення про особливо-небезпечні хвороби, які можуть з’явитись в населених пунктах нашої області, такі як заразний вузликовий дерматит ВРХ, ящур, африканська чума свиней і інші.   

 

Що повинні знати власники тварин?

Враховуючи вимоги вищеназваної статті юридичні та  фізичні  особи,  діяльність  яких  пов'язана з утриманням та обігом тварин, зобов'язані:

  • доставляти тварин у  визначене  місце  або  забезпечувати належні   умови   за   місцем   утримання  тварин  для  проведення ветеринарного  огляду,  діагностичних,  профілактично-лікувальних обробок,  включаючи  дослідження  і щеплення
  • у разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварини при проведенні маніпуляцій, транспортування (доставки)  відібраних  зразків тканин,  крові та інших матеріалів для діагностичних аналізів
  • повідомляти сільські, селищні ради, державні установи ветеринарної медицини про наявність худоби та птиці, яка утримується на подвір’ях громадян, для проведення такої важливої загальнодержавної справи, як забезпечення стійкого епізоотичного та епідеміологічного благополуччя.

 

Скільки коштують щеплення?

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2008 року № 413 передбачено, що здійснення обов'язкових протиепізоотичних заходів, а саме діагностика, профілактика та ліквідація окремих захворювань, в першу чергу спільних для тварин і людей, та захворювань, які можуть завдати значних економічних збитків, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

 

Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.01.2016 року № 18 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 року № 96 «Розміри плати за послуги, які надаються регіональними службами ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні і транспорті та бюджетними установами центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів», засоби захисту тварин, зокрема вакцини, закуплені за кошти державного бюджету, до розміру плати за надані ветеринарні послуги власникам тварин не включаються.

 

Хто має платити за щеплення?

 

Разом з тим, з метою своєчасного виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних заразних хвороб тварин в області, в умовах обмеженого фінансування з державного бюджету, закупівля засобів захисту тварин може здійснюватися як власниками тварин, так і державними установами ветеринарної медицини. При закупівлі останніми — в розмір плати буде враховуватись вартість використаних препаратів.

 

Розміри плати за надання послуг, визначені без урахування податку на додану вартість (ПДВ), який справляється відповідно до Податкового кодексу України. Оплата здійснюється відповідно до тарифів за послуги, які надаються територіальними органами та бюджетними установами центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.01.2016 № 18 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 лютого 2013 року №96», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 лютого 2016 р. за №243/28373.

 

Для чого потрібні щеплення?

 

  • Забезпечення стабільної епізоотичної ситуації по хворобах загальних для людей і тварин
  • Убезпечити тварин від інфікування невиліковними хворобами, такими як сказ, класична чума, сибірка тощо
  • Уникнути збитків матеріальних та моральних, пов’язаних із загибеллю тварин у разі хвороби
  • Без щеплень неможливо отримати ветеринарні документи на продаж худоби, м’яса чи молокопродуктів
  • Без щеплень домашніх тварин (котів і собак) неможна продавати, вивозити закордон та брати участь у виставках тварин
Прочитано 1608 разів