Інструменти доступності

Версія для друку
Вівторок, 21 січня 2020 16:48

Обережно! Пташиний грип!

Що таке пташиний грип?

Пташиний грип – це заразне вірусне захворювання, яке звичайно вражає птахів, а ще іноді свиней; лише в окремих випадках вірусом пташиного грипу може заразитися й людина.

Чи будь-який пташиний грип небезпечний для людини?

Пташиний грип спричиняє ціла низка різновидів (штамів) вірусів. Лише незначна частина їх здатна вразити й людину. Саме до таких належить і вірус штаму, що позначається як H5N1 і що набув поширення останніми роками.

Клінічна симптоматика пташиного та «звичайного» грипу у людини схожі.

При пташиному грипі від зараження до перших клінічних проявів проходить у середньому 2-4 дні. Характерними симптомами є висока гарячка, сухий кашель, болі у горлі, м’язах, суглобах, головний біль. У багатьох випадках спостерігаються діарея, нудота, блювання. За сприятливого перебігу через 7-10 днів наступає одужання. Однак, частіше, пташиний грип у людей набуває тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії, гострої легеневої недостатності і завершується смертю хворого. Починаючи з 2003 року Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила захворювання на пташиний грип у різних країнах світу більше 400 людей, із яких понад 250 померли.

Чим небезпечний вірус пташиного грипу для людини?

Вірус пташиного грипу може викликати в людини особливо тяжке захворювання, що вражає внутрішні органи й призводить до їхньої відмови. У випадку з нині поширеним штамом H5N1 також дуже високий відсоток смертності: померла понад половина хворих.

Як лікуватися від пташиного грипу?

Найважливіше – звернутися до лікарні й почати лікування хоча би протягом 48 годин від початку хвороби, тобто відтоді, як температура перевищить 38°, а ще краще – протягом 8 годин. Пізніше антивірусні препарати вже можуть не подіяти.

А чи допоможе щеплення від звичайного грипу?

Щоб урятуватися від пташиного грипу – ні.

Щоб запобігти захворюванню на пташиний грип необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • уникати контакту з послідом, виділеннями, трупами диких та свійських птахів навіть за поодиноких випадків їх загибелі;
  • перебуваючи у місцях загибелі пернатих користуватися ватно-марлевими пов’язками і не торкатися руками слизових оболонок очей, рота та носа;
  • м’ясо птиці купувати в спеціалізованих відділах магазинів та ринків;
  • м’ясо птиці та яйця вживати лише після належної термічної обробки.

Важливо пам’ятати! За появи симптоматики гострого респіраторного захворювання впродовж 5 днів з моменту перебування у місці загибелі птахів негайно зверніться до лікаря. Противірусна терапія розпочата у перші дні захворювання на пташиний грип суттєво збільшує шанси на одужання.

Пташиний грип

Корисні ресурси:

Сайт всесвітньої організації охорони здоров''я (EN): http://www.who.int/en/  Сайт міністерства охорони здоров''я України: http://www.moz.gov.ua/

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!

Для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • утримувати різних види птахів окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) у вашому районі, місті або області!

Що станеться коли не повідомити про хворобу?

Швидке поширення грипу на певній території призведе до значних економічних збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці.

Контакти при будь-якій підозрі:

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області

тел.: (04622) 3-01-19

Держпродспоживслужба застерігає від купівлі курятини в місцях стихійної торгівлі

Під час спалахів пташиного грипу не рекомендовано купувати продукти птахівництва, а саме тушки птахів та яйця, у місцях стихійної торгівлі. Ці продукти потрібно купувати тільки на офіційних ринках, у магазинах і офіційній торговій мережі. Також м'ясо птиці не варто вживати без попередньої термічної обробки. На цьому наголосив начальник Управління здоров'я та благополуччя тварин Держпродспоживслужби Микола Сонько.

Він пояснив, що пташиний грип відноситься до транскордонних захворювань, які неможливо зупинити на кордоні, адже основним фактором поширення є інфіковані дикі перелітні птахи.

«Під час спалаху пташиного грипу серед птахів існує можливий ризик і для людей внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами. Однак наразі немає зареєстрованих випадків, щоб джерелом захворювання людей на пташиний грип було пташине м'ясо чи яйця, але аби убезпечити себе від негативних наслідків, слід утриматися від купівлі м'яса птиці у місцях стихійної торгівлі», - зазначив Микола Сонько.

Нагадаємо, 18 січня, на промисловому підприємстві "Хутір", що на Вінниччині, було зареєстровано загибель птиці. Лабораторні дослідження встановили діагноз "грип птиці" типу А, субтипу H 5. Наразі продовжуються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці. Проведено засідання Державної надзвичайно протиепізоотичної комісії при Немирівській районній державній адміністрації, напрацьовано пропозиції щодо доцільності проведення позапланових заходів державного ветеринарно-санітарного контролю (нагляду) щодо суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утримання, реалізацією живої птиці. Держпродспоживслужба

У Менському районі розробили заходи профілактики пташиного грипу

Згідно з офіційною інформацією Європейського Союзу (через систему нотифікації хвороб тварин АDVS) на території Угорщини, Словацької республіки та на сході Польщі  поблизу кордону з нашою державою зареєстровані випадки спалаху грипу птиці. Перший випадок цього захворювання зафіксовано і в Україні (у птахогосподарстві Вінницької області).

Саме цій темі була приурочена нарада у Менській районній державній лікарні ветеринарної медицини зі  спеціалістами ветустанов. Результатом зустрічі стало затвердження заходів, які б унеможливили виникнення і розповсюдження на території району високопатогенного грипу птиці.

Крім того, розроблено і розповсюджено по населених пунктах листівки «Обережно!!! Грип птиці!», триває роз’яснювальна робота серед місцевого населення і в місцях торгівлі тушками та м’ясом домашньої птиці, здійснюється вакцинація свійської птиці від хвороби Ньюкасла.

На разі протиепізоотична ситуація у районі контрольована.

Прочитано 3359 разів