Оформлення та видача сертифікатів здоров'я при експорті харчових продуктів нетваринного походження

Методичні рекомендації

Методичні рекомендації

щодо оформлення сертифіката здоров’я

при експорті харчових продуктів нетваринного походження

І. Загальні положення

  1. З метою виконання статті 60 "Умови, які застосовуються до вантажів з харчовими продуктами, що експортуються" Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а саме:

"якщо цього вимагає країна-імпортер, вантажі з експортованими харчовими продуктами повинні супроводжуватися оригіналами міжнародних сертифікатів або інших документів, які вимагаються законодавством країни призначення, виданих компетентним органом";

  1. Ці методичні рекомендації застосовуються при експорті харчових продуктів нетваринного походження для споживання людиною, підконтрольних Держпродспоживслужбі (наприклад, кондитерські вироби, олія, спеції та прянощі, мука, консервовані фрукти та овочі, сік, чай, кава смажена, какао-порошок, вироби з макаронного тіста, дієтичні добавки, варення, джеми, соуси, гірчиця, вода мінеральна, напої, пиво, вина, тощо).
  2. Сертифікат здоров’я на вантажі з харчовими продуктами нетваринного походження, що експортуються (сертифікат здоров’я), видається на вимогу оператора ринку на харчові продукти, що відповідно до статті 26 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" вироблені на затверджених експортних потужностях.
  3. Сертифікат здоров’я видається та засвідчується підписом державного інспектора територіального органу Держпродспоживслужби області або району, на яких покладено функції із здійснення державного контролю в сфері безпечності харчових продуктів, печаткою цього органу і містить повне прізвище, ім’я, по-батькові посадової особи, яка його підписала.

Розмір плати за видачу сертифіката здоров’я на вантаж з харчовими продуктами нетваринного походження встановлений чинним законодавством.

  1. Сертифікат здоров’я видається англійською мовою в двох примірниках. Один екземпляр (оригінал) – оператору ринку, другий (копія), на яку ставиться оригінальна печатка територіального органу Держпродспоживслужби, – зберігається в територіальному органі.
  2. Перелік державних інспекторів, уповноважених оформляти Сертифікат здоров’я оприлюднюється на веб-сайті Держпродспоживслужби України.
  3. Територіальні органи мають вести журнал реєстрації видачі Сертифікатів здоров’я, які належним чином прошнуровані, пронумеровані та скріплені печаткою.

Номера Сертифікатів здоров’я мають забезпечувати простежуваність вантажу згідно із записами у журналі.

Номер сертифіката має містити три пари цифр (Наприклад 01-06-ХХХ):

- перша пара цифр означає порядковий номер області, міста Києва;

- друга – порядковий номер району (міста);

- третя – порядковий номер сертифіката.

ІІ. Заповнення Сертифіката здоров’я

1.1. Відправниквказується назва (ім’я), адреса, поштовий індекс і номер телефону оператора ринку (особи), яка відправляє вантаж (продавець або виробник).

1.2. Номер сертифіката – вказується номер сертифіката згідно пункту 9 частини І.

1.3. Компетентний орган – Компетентним органом України є Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (State Service of Ukraine on Food Safety and Consumer Protection).

1.4. Територіальний орган компетентного органу – вказується  назва територіального органу Держпродспоживслужби, який здійснює оформлення сертифікату (Main administration of SSUFSCP in Poltava region або Administration of SSUFSCP in Brovarskyi district of Kiev region).

1.5. Одержувач – вказується назва (ім’я), адреса, поштовий індекс і номер телефону компанії (особи), яка відповідальна за отримання вантажу (покупець).

1.6. Місце походження (виробник) – вказується назва, адреса та виробництва вантажу номер ухвалення/реєстраційний номер.

(Наприклад, 15-13-47 MP).

1.7. Країна походження – вказується Україна (Ukraine) та код ISO для України (UA).

1.8. Регіон походження – вказується назва області походження (Київська область / Kyiv region (oblast)) та державний код області (Приклад, UA-0).

1.9. Країна призначення – вказується назва країни призначення (Наприклад, Словенія/Slovenia) код ISO для даної країни (Наприклад, SI).

1.10. Регіон призначення – вказується назва області призначення (якщо відомо).

1.11. Місце завантаження – вказується морський порт, аеропорт, склад, залізнична станція, холодильник підприємства, митно-ліцензійного складу.

1.12. Дата відправлення – вказується фактична дата відправки (рейсу), яка співпадає з датою підпису сертифіката державним інспектором.

1.13. Транспорт – необхідно помітити діагональним хрестиком відповідний вид транспортування.

Ідентифікація – вказується номер рейсу, назву судна, номер автомобіля і т.д. в міру необхідності.

Посилання на документ – вказується номер комерційних документів (товарно-транспортних накладних, специфікацій на вантаж який супроводжується даним сертифікатом тощо).

1.14. Вхідний прикордонний інспекційний пост – вказується порт прибуття, аеропорт прибуття, наземний прикордонний інспекційний пост перетину кордону.

1.15. Умови зберігання та транспортування (температура) – вказується відповідні умови зберігання харчових продуктів та їх транспортування.

1.16. Найменування товару та опис – вказується назва товару та міжнародна назва для того щоб було зрозуміло тип обробки продукту (Приклад, прянощі/spices, мука/flavor).

1.17. Номер партії або дата маркування – вказується номер партії або дата маркування товару.

1.18. Термін придатності – вказується термін придатності товару.

1.19. Вага нетто одиниці – вказується вага НЕТТО в кілограмах (кг).

1.21. Кількість та вид упаковок – вказується точна кількість пакетів, ящиків, мішків тощо, а також тип пакування (Наприклад: картонні коробки, поліетиленові ящики тощо / 1-litre glass bottle, 18-kg tin package, 1-kg kashar cheese vacuumed in polyethylene).

1.22. Ідентифікація контейнера/номер пломби – вказується номер контейнера та номер пломби (за потреби).

1.23. Вага нетто – вказується загальна вага НЕТТО в кілограмах (кг).

Для людського споживання – встановити діагональний хрестик, що товар призначений для споживання людиною.

1.24. Примітки – зазначаються результати лабораторних досліджень (випробувань), в том числі й дослідження на ГМО, які проводяться на вимогу країни призначення або заяви оператора ринку.

Державний інспектор – зазначається  ім’я, прізвище, посада та кваліфікація державного інспектора, який оформляє Сертифікат здоров’я.

Колір підпису, особистої печатки та штампів має відрізнятися від кольору іншого тексту.

Державний інспектор засвідчує тільки ту інформацію, якою він володіє.

Перелік державних інспекторів

Зразок сертифікату здоров'я

Прочитано 51 разів

Please publish modules in offcanvas position.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал