П'ятниця, 29 грудня 2017 10:54

Організація харчування дітей в ДНЗ

Однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому адміністрацією закладу приділяється велика увага даному питанню.

Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами) від 22листопада 2004 р. № 1591, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 1 червня 2005 р. № 242/329, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 (із змінами відповідно до наказу МОНмолодьспорту України від 26.02.2013 р. № 202/165), інших чинних санітарних норм та правил.

Відповідно до штатного розпису дошкільний навчальний заклад  укомплектовано працівниками, які забезпечують організацію харчування.

З метою зниження рівня захворюваності приділяється увага диспансерній групі дітей – з відхиленням у стані здоров’я і хронічними захворюваннями поза загостренням (хвороби печінки, жовчних протоків, нирок, алергічні хвороби тощо). За призначенням лікаря ці діти мають отримувати дієтхарчування. Також необхідно вести облік таких дітей, відповідно до вимог враховується тривалість застосування дієти і своєчасне переведення дітей на загальний стіл.

У закладах доцільний  трьохразовий режим харчування,  меню-вивіски, графіки видачі їжі (затверджені завідувачем), добові проби, також повинні призначатися відповідальні особи за організацію харчування  та  відповідальна особа за зняття проби з готових страв.

Відповідно до вимог організовується питний режим.

Повинен вестися контроль за дотриманням правил організації харчування з боку медперсоналу та адміністрації.

У дошкільному закладі повинні бути  наявні картотеки страв, орієнтовні двотижневі, сезонні меню, погоджені Управлінням Держпродспоживслужби , щоденні меню-розкладки, котрі відповідають картотекам страв.

Дошкільний навчальний заклад забезпечується проточною холодною та гарячою водою. Технологічне та холодильне обладнання повинно знаходитися в робочому стані, є необхідна кількість посуду, котрий промаркований і використовується  за призначенням.

В закладі необхідний набір продуктів (в асортименті крупи, цукор, борошно, масло вершкове, овочі, риба, м’ясні та молочні продукти, соки тощоВсі продукти харчування, що надходять, відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість. В закладі створена бракеражна комісія.

Зберігати продукти необхідно в спеціально обладнаній  коморі, овочесховищі, холодильниках, де забезпечено дотримання санітарних норм,  в тому числі товарне сусідство, температурний режим тощо. Дані про безпечність якості продуктів та термін їх реалізації повинні систематично фіксуватися в Журналі бракеражу сирої продукції. Облік продовольчої сировини фіксується в Книзі складського обліку продуктів.

Обов'язковий аналіз виконання норм харчування основних продуктів.

Для здешевлення  харчування дітей у дошкільному закладі проводяться благодійні акції по заготівлі овочів, для компотів збирається урожай з фруктових дерев, які ростуть на території установи. Також за рахунок благодійної допомоги заклад в достатній кількості забезпечений миючими засобами, на які повинні бути сертифікати якості.

Вихователі та помічники вихователів дошкільного навчального закладу повинні братии  активну участь в організації харчування дітей, формувати  у них культуру харчування та розуміння значення прийому їжі для нормального функціонування організму. Дітей необхідно привчати сідати за столами  охайними, з чистими руками, сидіти за столом правильно та користуватись столовим приладдям (столовою, чайною ложками. Дітей середньої та старшої груп навчають чергувати: сервірувати столи, збирати використаний посуд, використовувати санітарний одяг.

Правильно організоване, поживне, багате на вітаміни харчування – добрий засіб зміцнення організму дитини. І саме за самопочуттям малят, їх фізичним станом, індексом здоров'я  оцінюємо ефективність своєї роботи.

Прочитано 1441 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
вул. 1-го Травня, 180

Графік роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Введіть Вашу e-mail адресу:

Please publish modules in offcanvas position.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал
-->