Інструменти доступності

Версія для друку
Четвер, 14 березня 2019 09:20

Подбаємо про майбутній врожай!

Насіння – носій біологічних та фізичних властивостей рослин, перша ланка в ланцюзі, що веде до бажаного врожаю. Для того, щоб не втратити ці біологічні переваги, дуже важливо виконати якісний і ефективний захист насіння перед висівом. З цим твердженням важко посперечатися. Стрес, якого зазнають зернові культури від захворювань та шкідників, що протягом усього періоду вегетації атакують рослини, значно підвищує ризик недоотримати запланований урожай. І першим джерелом захворювання може стати сам насіннєвий матеріал, що містить значну кількість збудників шкодочинних хвороб. Окрім цього, ослаблене насіння може зазнати ураження низкою патогенів, які живуть у грунті. Відтак для кожного аграрія, який розраховує на добрий урожай, протруювання посівного матеріалу – обов’язкова передпосівна операція, яка повною мірою реалізує ефективний інтегрований захист насіння, сходів та врожаю в цілому.

Як свідчать наукові дослідження та передовий досвід, урожайність зернових культур, завдяки протруюванню насіння перед сівбою, підвищується на 15-20%, кукурудзи на 7-12%.

Насіння можна протруювати безпосередньо перед висіванням і завчасно. Контактні фунгіциди для протруєння ефективні проти збудників хвороб, що містяться на поверхні насіння, тому обробляти ними бажано за два-три тижні до сівби. Триваліший контакт із патогеном забезпечить кращий ефект від протруєння. Препарати системної дії використовують, передусім, для того, щоб ще в зародку знищити збудників хвороб, які містяться в середині насінини, в грунті та на рослинних рештках. Протруєння насіння такими препаратами бажано проводити за кілька днів до посівної.

І ще один нюанс, про який не слід забувати аграріям: щоб протруювання насіння було дійсно високоефективним та економічно доцільним заходом, потрібно подбати не лише про вибір препаратів, які внесені до “Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”, але й про якісну обробку насіння з використанням правильно налаштованої техніки з дотриманням регламенту застосування препаратів. Адже недотримання усіх вимог може звести нанівець ефект від найдосконалішого засобу захисту.

 

Прочитано 427 разів

Галерея зображень