Інструменти доступності

Версія для друку
Понеділок, 27 травня 2019 16:43

Будьте пильні, чортополохівка

Спеціалістами відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Управління фітосанітарної безпеки зафіксовано літ метеликів – чортополохівки на дикоростучій рослинності. В умовах нашої країни чортополохівка може розвиватися в двох-трьох поколіннях залежно від агрокліматичної зони.

Морфологічні ознаки. Метелик у розмаху крил - 50-60 мм, світло- червоного або яскраво-коричневого кольору. На передніх крилах малюнок із чорних смуг, білих плям біля вершин і звивистою чорною поперечною смужкою за зовнішнім краєм. Знизу передні крила рожеві з чорно-білим малюнком. Задні крила зверху з чорними поперечними смужками та окоподібними плямами по зовнішньому краю, знизу - ясно-бурі з мармуровим малюнком і синьо-жовтими окоподібними плямами по зовнішньому краю. Метелики полюбляють живитися нектаром різноманітних диких і культурних рослин. Гусениця метелика сягає до 40 мм, темно-сіра або майже чорна, з жовтими смугами вздовж спини та боків, жовтими великими шипами, розмішеними в один ряд на кожному сегменті (крім першого), голова чорна. Лялечка – 25-30 мм, сіро-коричневого забарвлення.

Після тривалого періоду додаткового живлення на квітучих бур'янах та інших нектароносах метелики відкладають яйця, розміщуючи їх поодинці на листя, віддаючи перевагу бур'янистій рослинності. Відклавши яйця, метелики гинуть. Через 7-12 днів з яєць відроджуються гусениці. Зазвичай вони харчуються на бур'янах - кропиві, осоті, чортополоху, інших, де відродилися з відкладених яєць.

Гусениці скелетують листя, скріплюючи його павутинками. Гусінь відчутної шкоди може завдати рослинам сої, соняшнику, рицини, конопель, овочевих і баштанних культур. Через 20-30 днів гусениця закінчує живлення і, прикріплюючись анальним кінцем до рослини або іншого предмета, перетворюється на висячу лялечку. Через 12-18 днів із лялечки вилітають метелики нового покоління. Друге і третє покоління розвиваються в липні - вересні.

Заходи захисту. За появи осередків гусениць, посіви захищають рекомендованими інсектицидами, що дозволені до використання відповідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», із обов’язковим дотриманням інструкцій по техніці безпеки при роботі з пестицидами. А, головне, слід старанно доглядати за посівами, передусім, не допускати їхньої забур'яненості і межуючих угідь, зокрема улюбленими чортополохівкою будяками.

Прочитано 1593 разів