Інструменти доступності

Версія для друку
П'ятниця, 07 червня 2019 14:10

На території Чернігівської області продовжується літ, яйцекладка чортополохівки, відбувається відродження і живлення гусені.

Загалом метелики полюбляють живитися нектаром різноманітних диких і культурних рослин. Після тривалого періоду додаткового живлення на квітучих бур’янах та інших нектароносах проходить яйцекладка, після чого метелики гинуть. Через 7-12 днів з яєць відроджуються гусениці, які надалі скелетують листя, скріплюючи його павутинками. Зазвичай вони харчуються на бур’янах, але у роки масової появи, що наразі і спостерігається, гусінь знищивши бур’яни відчутної шкоди може завдати рослинам сої, соняшнику, овочевим, баштанним і іншим культурам, передусім засміченим посівам. Через 20-30 днів живлення гусені закінчиться і вона перетвориться на висячу лялечку. За 12-18 днів із лялечки вилітатимуть метелики нового покоління. Можна очікувати до трьох поколінь чортополохівки.

За появи осередків гусениць (економічний поріг шкідливості 1-3 гусениці на кв.м) посіви захищають інсектицидними препаратами згідно “Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”. Важливо не допустити накладання поколінь фітофага.

Необхідно і надалі продовжувати тримати фітосанітарний стан полів під контролем.

Прочитано 759 разів