Четвер, 08 серпня 2019 09:12

Готуємось до збору насіннєвої картоплі

Незабаром розпочнеться завершальний етап вирощування насіннєвої картоплі, а саме: збирання садивного матеріалу.

Збирання насіннєвої картоплі розпочинається з визначення фізичних та фізіологічних характеристик врожаю.  В першу чергу, посадковий матеріал  повинен відповідати вимогам ДСТУ 4013-2001 «Сортові та посівні якості картоплі насіннєвої» щодо розміру і не перевищувати встановлених показників. В зонах Полісся та Лісостепу допускається розмір бульб за найбільшим поперечним діаметром для сортів з видовженою формою бульб – 28-55 мм, з округло-овальною – 30-60 мм. Розмір та однорідність насіння відіграє важливу роль при визначенні норми посадки.

Другою основною умовою одержання якісного насіння картоплі є фізіологічна стиглість бульб, від якої залежатиме подальше зберігання врожаю в сховищі та дружність майбутніх сходів.

Фізіологічну стиглість насіння картоплі можна визначити шляхом виривання рослин картоплі з ґрунту, при цьому всі бульби повинні відокремлюватися від стебел і залишатися в ґрунті, що свідчить про готовність бульб до збирання.

Третьою важливою умовою збору врожаю картоплі є температурний режим і вологість повітря. Рекомендованою температурою при збирані є показник не нижче 3 °С і сухі погодні умови.

Вказані вище показники використовуються для прийняття рішення про початок десикації картоплі. Дозу і спосіб внесення десиканту визначають залежно від сорту картоплі та фази розвитку. Після десикації і повного відмирання стебла картопля має залишатися в ґрунті впродовж 20-25 днів. За цей період часу утвориться міцна здорова шкірка, що зменшить травмування бульб під час збирання, а у ґрунті розкладуться старі материнські бульби, які можуть бути джерелом бактеріальних і грибкових захворювань.

Крім того, такий технологічний захід, як десикація дозволяє корегувати строки збирання, зменшує ризик ураження бульб фітофторозом від бадилля, а також дозволяє призупинити ріст бульб насіннєвої картоплі, аби розмір фракції відповідав усім вимогам ДСТУ 4013-2001.

Прочитано 120 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
вул. 1-го Травня, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545

Подати електронне звернення громадян


Введіть Вашу e-mail адресу:

Please publish modules in offcanvas position.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал