Є кілька основних видів зберігання насіння ріпчастої цибулі або сівка - тепле, холодне, а також альтернативний спосіб. Для кожного з цих видів зберігання сівок має бути зібраний в оптимальні строки, при повному достиганні, бажано в теплу, суху погоду, механічно не ушкоджений та правильно просушений. Після цього цибулю необхідно обрізати так, щоб залишилася шийка довжиною у кілька сантиметрів, і в жодному разі не варто чіпати денце цибулі. Після цього цибулю варто перебрати, видаливши всі цибулини з механічним ушкодженням, м’які, з проявами плісняви та ушкодженим денцем. Такі цибулини здебільшого будуть мати погану лежкість при зберіганні і можуть зіпсувати всю партію сівка, яку закладено на зберігання. Цибулю слід також відкалібрувати за розміром на дрібну (до 1 см), середню (1-2 см) та велику (понад 2 см). Для кожного розміру є свої умови зберігання.
Найбільш поширений спосіб зберігання - теплий. Він дозволяє зберігати насіння цибулі в житлових приміщеннях і підходить для цибулин великого та середнього розміру. Для зберігання теплим способом цибулю розміщують у ящиках, кошиках, сітках тощо. Важливо, щоб тара вільно пропускала повітря. При зберіганні цибулі в мішках їх не слід зав’язувати, сітки краще підвішувати. Температурний режим варто підтримувати в діапазоні +22-25º C та при відносній вологості до 70%. Такий температурний режим та низька вологість не будуть дозволяти сівку передчасно піти в ріст. Цибулю слід час від часу оглядати і вибирати м’яку або з проявами плісняви.
Холодний спосіб зберігання підходить для дрібної та середньої цибулі. Цибулю розміщують у тарі, що вільно пропускає повітря, а температурний режим підтримують від 0 до 6º C. Вологість при зберіганні не повинна перевищувати 70%, бо при високій вологості розпочинається процес гниття. Завдяки цьому способу регенеративні функції уповільнюються, і цибуля ніби перезимовує в природних умовах.
До альтернативних видів зберігання можна віднести зберігання цибулі в землі під шаром снігу. Потрібно викопати досить велику яму в сухому місці, взяти пластикову ємність, наприклад відро, насипати на дно тирси, завантажити туди сівок, згори також прикрити тирсою і накрити кришкою. Ємність не слід заповнювати повністю - важливо, щоб залишалася вентиляція. Далі закопуємо цибулю в землю. Шар ґрунту зверху повинен бути близько 20 см. За сприятливих погодних умов та в разі сніжної зими у цибулі є великі шанси долежати неушкодженою до весни. За кілька тижнів до посадки слід викопати сівок і прогріти у теплому приміщенні.
Сподіваємось, отримані поради дозволять вам у майбутньому отримати добірні і якісні врожаї улюбленого багатьма корисного та смачного овочу!