Інструменти доступності

Понеділок, 27 січня 2020 11:17

Інформація для суб’єктів насінництва та розсадництва!

З метою отримання насіння перехреснозапильних сільськогосподарських культур (тритикале, кукурудзи, жита, гречки, ріпаку, сорго зернового, цукрового та віничного, соняшнику, гірчиці, редьки олійної, суріпиці, рицини, рижію, маку олійного, льону-довгунця, бобів, вики озимої, люпину, багаторічних бобових, злакових трав, буркуну, серадели, суданської трави, могару) з високими сортовими показниками  посіви необхідно захистити від запилення іншими сортами та генераціями культури шляхом дотримання норм просторової ізоляції.

Питання дотримання норм просторової ізоляції між суб’єктами господарювання регулюється наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 365 від 07.10.2016 р. «Про затвердження Порядку розташування насіннєвих посівів», у якому зазначено, що відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння та садивного матеріалу суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання не висівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про не висівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищенні падалиці культур, які є джерелом запилення на земельних ділянках в межах просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

Згідно з Порядком суб’єкти насінництва та розсадництва мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво. Під правом на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів розуміють, що в разі подання суб’єктом насінництва та розсадництва плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції.

Подання плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби проводиться не пізніше 1 березня року, в якому здійснюватиметься сівба.

Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

Підставою для відмови в наданні переваги при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин є відсутність суб’єкта насінництва та розсадництва у Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва.

Нагадуємо: відповідно до статті 13 Закону України  «Про насіння і садивний матеріал» суб’єкти насінництва та розсадництва мають право вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншим сортом внаслідок порушення їхнього права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

План-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур, завірені підписом і печаткою, для отримання права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів суб’єкти насінництва та розсадництва Чернігівської області можуть подати до відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за адресою: вул. 1 Травня,180, м. Чернігів, 14034 або e-mail: cn.uprnasin@gmail.com  

Прочитано 447 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал