Інструменти доступності

Четвер, 14 травня 2020 18:26

Як на Чернігівщині зупинити поширення американського білого метелика

На території Чернігівської області продовжує поширюватись регульований карантинний організм – американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury).

На сьогодні він наявний у 55 господарствах різних форм власності у 10 районах області на загальній площі 80,27 га.

Американський білий метелик дуже красивий на вигляд - білосніжний, із шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовто-коричневими цяточками на крилах. Голова, груди, ноги і черевце вкриті білими волосинками. Вусики чорні з білим запиленням. Розмах крил метелика 25–36 мм (іноді 40–50 мм), довжина тіла 9–15 мм. Метелики літають тільки вечорами та вночі.

В умовах Чернігівської області метелик розвивається у 2-х поколіннях. Перше з’являється у травні, друге у середині липня – на початку серпня.

Незважаючи на зовнішню красу, це надзвичайно агресивний багатоїдний шкідник, який пошкоджує більше 250 видів різних кущів та дерев. Найбільше шкодить шовковиці, клену ясенелистому, яблуні, груші, сливі, вишні, смородині, бузині та іншим.

Шкоди зеленим насадженням завдає гусінь, яка харчується епідермісом листя, скелетуючи його, не залишаючи навіть жилок. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого обплітає дерева павутинними гніздами. Таким чином вона захищає себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечує собі можливість розмножуватися.

При середній щільності популяції американського білого метелика дерева та кущі повністю втрачають листя, натомість залишаються вкритими павутинням, екскрементами та линочними шкірками, які викликають алергічні реакції у людей, свербіж шкіри тощо. При систематичному ураженні багаторічні культури слабнуть, а згодом гинуть.

Враховуючи дуже високу шкодочинність цього карантинного організму, необхідно якомога раніше виявити, локалізувати та ліквідувати його.   

З метою виявлення американського білого метелика власникам необхідно регулярно оглядати багаторічні насадження.

У разі підозри на наявність американського білого метелика слід негайно повідомити Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за телефоном (0462) 67-67-72.

Ліквідація цього метелика хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону у населених пунктах.

Ефективним та доступним методом боротьби в умовах населених пунктів є агротехнічні заходи - це зрізання та спалювання гілок з гніздами, видалення мертвої кори, обмазування стовбурів вапном, обкопування дерев відповідно до проекції крони. Можливе застосуванні ловчих поясів із картону чи гофропаперу.

Для проведення хімічної обробки за межами населених пунктів необхідно застосовувати інсектициди відповідно до Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Для знищення гусені обох поколінь у населених пунктах можна обприскувати багаторічні насадження біологічними препаратами.

Застосування біологічних препаратів проти молодших віків гусені американського білого метелика у різних препаративних формах забезпечує високу ліквідаційну ефективність (85–100 %).

Біологічні препарати, як правило, діють повільніше, ніж хімічні. Так, загибель гусені під дією бактеріальних препаратів настає на третю-п’яту добу після обробки, а максимальна - на 7–10. Проте після їх застосування комахи швидко припиняють живлення і пошкодження рослин. Крім того, біопрепарати проявляють післядію у наступних поколіннях шкідника: в імаго, що вижили після обробки, знижується плодючість, зменшується відродження гусені, відзначається вища смертність, що в подальшому послаблює їх життєздатність.

Поширюється шкідник з деревиною, тарою, транспортними засобами, що переміщуються із зон поширення. Також метелик здатен добре мігрувати самостійно.

На території Чернігівщини, де наявний американський білий метелик, запроваджено та підтримується карантинний режим, який передбачає проведення спеціальних фітосанітарних заходів.

У вирішенні нелегкої проблеми, пов’язаної з ліквідацією американського білого метелика, всім необхідно бути небайдужими та ретельно виконувати фітосанітарні процедури. Спільним громадянським обов’язком є захист та збереження нашого довкілля, від якого безпосередньо залежить здоров’я людей.

Прочитано 732 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал