Інструменти доступності

П'ятниця, 05 червня 2020 11:50

Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у господарствах Чернігівської області у червні 2020 року

Кількість стресів, які в поточному сезоні доводиться долати культурним рослинам, надзвичайно велика. Загалом цьогорічна погода навесні поєднала в собі майже всі атмосферні явища – від морозів до пилових бур, від граду до штормових вітрів. Наразі сільськогосподарські культури перебувають у стресовому стані через амплітуду коливань температури повітря. “Підтримати” культурні рослини можливо застосовуючи препарати, що володіють антистресовими, імуностимулюючими та адаптивними властивостями.

Для збереження майбутнього врожаю від шкідливих організмів посіви захищають застосовуючи високоефективні пестициди у відповідні фази росту та розвитку сільськогосподарських культур.

А зараз детальніше про розвиток, шкідливість і основні засоби боротьби з шкідниками та хворобами: повсюдно у посівах зернових колосових культур продовжать розвиток та живлення хлібні клопи, переважатимуть елія гостроголова, маврський клоп, зустрічатиметься клоп шкідлива черепашка. Триватиме яйцекладка, відродження личинок, які переходитимуть на колос. В колосках зернових культур переважно по краю полів спостерігатиметься шкідливість хлібних жуків. До огрубіння зерна в колосках триватиме поширення та живлення злакових попелиць, трипсів. 

Хлібні п'явиці, злакові мухи (шведська), хлібні блішки  шкодитимуть ярим зерновим культурам.

Прохолодний та вологий травень сприяв розвитку та поширенню захворювань зернових культур, зокрема борошнистої роси, септоріозу, осередково бурої листкової іржі, гельмінтоспоріозу, червоно-бурої плямистості. Ефективне оздоровлення рослин за швидкого наростання захворювання листкової поверхні та колоса у червні досягається обприскуванням дозволеними до використання фунгіцидами відповідного спектру дії.

У посівах гороху відроджуватимуться личинки бульбочкових довгоносиків. Молоді жуки з`являтимуться наприкінці червня. Залишатиметься шкідливою горохова попелиця, яка в разі теплої і вологої погоди утворюватиме численні колонії. Жуки горохового зерноїда заселятимуть та надалі живитимуться пилком й пелюстками гороху, відкладатимуть яйця в боби. За оптимальних умов (тепло, помірно волого) рослини гороху хворітимуть на аскохітоз, пероноспороз, кореневі гнилі, осередково проявлятиметься іржа.

У посівах сої розвиватимуться й шкодитимуть личинки й жуки бульбочкових довгоносиків, попелиці, гусениці листогризучих совок (совка-гама) і інші фітофаги. Тепла і волога погода сприятиме поширенню аскохітозу, септоріозу, пероноспорозу, тощо.

В разі потреби посіви сої захищають інсектицидами на основі однієї з діючих речовин: фозалон, 350 г/л, диметоат, 400 г/л. В насіннєвих посівах обприскування слід проводити після виявлення сисних шкідників для запобігання поширення вірусної інфекції. При виявленні перших ознак хвороб на насінницьких посівах рекомендується проводити обробку рослин розчинами дозволених фунгіцидів.

У багаторічних травах (після підкосу) розвиватимуться й шкодитимуть  довгоносики, клопи, попелиці, гусениці совок. В разі помірних дощів ймовірний розвиток  плямистостей.

Скрізь у плантаціях цукрових буряків продовжать свою шкідливість бурякові довгоносики, контроль за якими необхідно продовжувати і за потреби проводити захисні обробки. Продовжать свій розвиток і живлення бурякові мінуючі мухи, блішки, попелиці, щитоноски, підгризаючі та листогризучі совки, грунтові шкідники (дротяники, личинки хрущів).

В разі перевищення показників ЕПШ бурякових довгоносиків,  блішок, щитоносок проводять обприскування крайових смуг чи всього поля одним із інсектицидів на основі однієї з діючих речовин: тіаметоксам, 240 г/л,  малатіон, 570 г/л; проти бурякової листкової попелиці, мінуючи мух, інших сисних шкідників – застосовують диметоат, 400 г/л,  фозалон, 350 г/л.

Посіви цукрових буряків за появи ознак пероноспорозу, окремих плям церкоспорозу на 3-5% рослин, ураження рослин борошнистою росою оздоровлюють відповідно фунгіцидами на основі однієї з діючих речовин: диметоморф 90 г/кг + манкоцеб, 600 г/кг, ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол 250 г/л, пікоксістробін, 200 г/л + ципроконазол, 80 г/л, азоксистробін, 200 г/л+ ципроконазол, 80 г/л  та інші.

У посівах соняшнику відбуватиметься розвиток і живлення геліхризової попелиці, клопів, листогризучих і підгризаючих совок, осередково дротяників, личинок травневих хрущів.

В разі заселення рослин соняшнику попелицями понад 20% рослин і наявності на кожній 40-50 екз. та за відсутності ентомофагів, клопами (2 екз. на кошик) до початку цвітіння культури застосовують інсектициди на основі однієї з діючих речовин: дельтаметрин, 25 г/л, хлорантраніліпрол, 200 г/л,  малатіон, 570 г/л,  лямбда-цигалотрин, 160 г/л + тіаметоксам, 141 г/л. Збудники фомозу, несправжньої борошнистої роси уражуватимуть листки, стебла рослин. В разі дефіциту вологи – розвиватиметься іржа.

Перед цвітінням соняшнику за появи ознак гнилей, пероноспорозу рекомендовано провести захисні обробки фунгіцидами на основі однієї з діючих речовин: цимоксаніл, 250 г/кг + фамоксадон, 250 г/кг, карбендазим, 500 г/л. За необхідності проводять повторні фунгіцидні обробки через 14 діб після перших.

На озимому ріпаку продовжиться розвиток альтернаріозу, пероноспорозу. Посіви ярого ріпаку захищають за над порогової чисельності фітофагів, зокрема капустяної молі, біланів, совок, пильщика, розчинами дозволених інсектицидів враховуючи призначення урожаю на технічні, насіннєві чи харчові цілі.

Картоплю масово пошкоджуватиме колорадський жук, триватиме відкладання яєць, виплодження і живлення личинок.

За масового з'явлення личинок першого-другого віків (10-20 екз. на рослину за 8-10% їх заселення), томати (у вогнищах) обприскують інсектицидами на основі однієї з діючих речовин: тіаметоксам, 240 г/л, хлорантраніліпрол, 200 г/л, тіаметоксам, 250 г/л + лямбда-цигалотрин, 80 г/л + альфа-циперметрин, 15 г/л та іншими.

На рослинах капусти повсюдно розвиватимуться і шкодитимуть гусениці капустяних і ріпакових біланів, молі, совок, капустяна попелиця, личинки капустяної мухи, осередково клопи. За чисельності гусениць совок 1-2 екз. на рослину ранньої чи 5% і більше заселених рослин пізньої капусти, молі, біланів 2-5 екз. на 10% заселених рослин промислові посіви захищають інсектицидами  на основі однієї з діючих речовин: тіаметоксам, 250 г/кг, лямбда-цигалотрин, 106 г/л + тіаметоксам, 141 г/л. В разі заселення 5-10% рослин капусти попелицею застосовують інсектицид на основі діючої речовини: тіаметоксам, 250 г/кг.

Рослини цибулі пошкоджуватимуть личинки цибулевої мухи. Ймовірний розвиток та поширення сухої плямистості, фітофторозу картоплі, томатів, пероноспорозу огірків, цибулі.

Захищають картоплю від хвороб профілактично у фазі бутонізації-цвітіння, томати— за появи плям фітофторозу на картоплі, застосовуючи  фунгіциди системно-контактної дії на основі однієї з діючих речовин: диметоморф, 90 г/кг + манкоцеб, 600 г/кг,  металаксил-М, 40 г/кг + манкоцеб, 640 г/кг, дифеноконазол, 250 г/л, цимоксаніл, 250 г/л + фамоксадон, 250 г/кг, фенамідон, 75 г/л + пропамокарб гідрохлорид, 375 г/л, флуопіколід 62,5 г/л + пропамокарб гідрохлорид, 625 г/л. Цибулю від пероноспорозу оздоровлюють дозволеними фунгіцидними препаратами.

В саду молоді жуки яблуневого квіткоїда харчуватимуться листками дерев, триватиме літ, відкладання яєць, відродження та живлення гусениць яблуневої плодожерки першого покоління. Для стримування наростання чисельності яблуневої плодожерки необхідно планувати обприскування яблуневих садів протягом всього вегетаційного сезону. В незахищених садах метелики білана жилкуватого відкладатимуть яйця, через 2-3 тижні відроджуватимуться їх гусениці; закінчать живлення і заляльковуватимуться гусениці яблуневої молі, згодом вилітатимуть метелики і відкладатимуть яйця. В разі теплої та посушливої погоди відбуватиметься зростання чисельності й шкідливості сисних комах (кліщів, попелиць, медяниць, щитівок, несправжніх щитівок). Триватиме розвиток парші, осередково борошнистої роси. Проти зазначених хвороб проводять обробки фунгіцидами на основі діючої речовини: сірка, 800 г/кг у комплексі з інсектицидними обробками.

Стебловий (кукурудзяний) метелик, повсюдно заляльковуватиметься. Надалі відбуватиметься літ метеликів, яйцекладка переважно у посівах кукурудзи, соняшнику. Для регулювання чисельності шкідника перспективним і економічно доцільним залишається випуск трихограми, адже гусінь стеблового метелика після відродження живе на поверхні рослини від 3 до 12 годин, а потім проникає в стебла. Потрібно зазначити, що трихограма знищує шкідників у “недосяжних” для хімії місцях.

Трихограма – це дрібна комаха (розміром 0,4-0,9 мм, забарвлення від жовтого до чорного кольору), яка є виключно паразитом яєць комах. Однак паразитичний спосіб життя ведуть тільки личинки трихограми, харчуючись вмістом яйця комах, дорослі ж особини трихограми в природі харчуються нектаром квітів і росою.

Перевагою є те, що випуск даного ентомофага не спричиняє забруднення довкілля і продукції, а впровадження біологічного методу захисту, являє собою найбільш радикальний шлях до оздоровлення екологічної ситуації. За наявності яйцекладок на 18% рослин або виявлення заселеними 6-8% рослин з гусеницями застосовують дозволені до використання інсектицидні препарати.

Застосування пестицидів необхідно проводити за суворого дотримання регламентів, вимог санітарних норм і правил при роботі з ними, що в свою чергу забезпечує не тільки захист рослин від шкідників і хвороб, а й охорону здоров'я населення і навколишнього середовища.

Гарних врожаїв!

Прочитано 681 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал