ukende

Підготовка складських приміщень до прийняття насіння нового врожаю

На сьогодні сільгосппідприємства області починають збирати і приймати на зберігання насіння нового урожаю. Збереження насіння залежить не тільки від якісних показників, а й від стану приміщень для його зберігання. Тому сьогодні важливо провести підготовку складських приміщень до прийому нового урожаю дотримуючись  правил згідно з вимогами ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів . пакування, маркування, транспортування та зберігання».

Сховища призначені для зберігання насіння, повинні бути чистими, сухими, захищеними від атмосферних опадів та ґрунтових вод. Перед закладанням насіння на зберігання необхідно видалити з приміщень сторонні предмети і сміття, розсипане насіння, замурувати нори гризунів. Складські приміщення дезінфікують 20- відсотковим розчином свіжогашеного вапна з додаванням хлорованого вапна або вапняно – гасовою емульсією. За наявності у приміщеннях комірних шкідників ( кліщів, молі, хрущаків, довгоносиків та ін.) проводять дрібнокрапельне обробляння інсектицидами, дозволеними « Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Сховища повинні бути обладнані приладами для вимірювання основних режимів зберігання: температури і відносної вологості повітря, а також температури і вологості насіння . Для контролювання температури повітря сховища обладнують термометрами або термографами, для вимірювання вологості - психрометрами або гігрографами, температуру насіння вимірюють за допомогою термоштанг.

Для активного вентилювання сховищ застосовують стаціонарні або пересувні вентиляційні установки.

Сховища повинні бути обладнані протипожежним та прибиральним інвентарем, щоб підтримати чистоту і уникнути висипання насіння.

На зберігання закладають партії кондиційного насіння згідно з вимогами ДСТУ «Насіння овочевих, баштанних, кормових та пряно – ароматичних культур. Сортові та посівні якості.» Тобто насіння повинно бути очищене від домішок ,які є джерелом самозігрівання (рослинні рештки, насіння бур’янів, живі комахи та ін.), розвитку хвороб і шкідників, та доведене за вологістю до вимог державних стандартів, що гарантує тривалий термін зберігання.

Дотримання вищенаведених рекомендацій дає можливість зберегти сортові та посівні якості насіння від збирання до використання, а також отримати гарні врожаї в майбутньому.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал