ukende
Вівторок, 25 вересня 2018 08:39

Сорт, як один із основних ресурсів у підвищенні врожайності озимих культур і нарощуванні виробництва продукції

Кожен досвідчений сільгоспвиробник знає, що основою майбутнього врожаю зерна озимих культур являються не тільки дотримання технології вирощування культури, правильно підібрана сівозміна, обробіток ґрунту, доцільне використання засобів захисту рослин, а й розумний підхід до вибору сорту.

Сорт – певна група культурних рослин, що створена шляхом селекції в науково-дослідних установах, з притаманними їм біологічними ознаками та властивостями, які здебільшого характеризують їх генетичну спадковість і  відрізняють цю групу рослин від інших рослин того ж виду.

В нашій країні мають право на поширення сорти, що внесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні   (далі – Реєстр сортів), який доступний в електронному вигляді на офіційному сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України. На сьогодні Реєстр сортів налічує 11 видів озимих культур, а це більше 1000 сортів. Перше місце по різноманіттю сортів займає така основна зернова продовольча культура, як пшениця м’яка озима – майже 450 сортів, з яких 336 сортів вітчизняної селекції. На другому місці ріпак озимий – близько 400 сортів.

Обираючи сорт, необхідно звернути увагу на рівень його інтенсивності та ресурсне забезпечення господарства. Високоінтенсивні та інтенсивні сорти мають дуже високий потенціал продуктивності, але при цьому вимагають дотримання оптимальних строків сівби і найбільш чутливі до агротехніки вирощування. Пластичні сорти менше знижують продуктивність при порушенні технології вирощування, можуть висіватися по гірших попередниках. До того ж для отримання сталих врожаїв сільгоспвиробники повинні висівати не один, а декілька сортів з різним вегетаційним періодом, різними вимогами до тепла і вологи, різною стійкістю до хвороб. Адже за сучасного стану клімату спостерігаються аномальні зміни погодних умов, які точно спрогнозувати неможливо.

Реєстр сортів допоможе сільгоспвиробнику ознайомитися з рекомендованою ґрунтово-кліматичною зоною вирощування, напрямом використання, групою стиглості, якісними характеристиками та методом створення сорту.

Треба зауважити, що який би не був продуктивний сорт, його характеристики в процесі багаторічного виробництва погіршуються – відбувається виснаження сорту. До цього призводять різного роду засмічення, механічні пошкодження, ураження хворобами, погіршення якості насіння при недотриманні умов зберігання та інші фактори. Важливо періодично проводити оновлення насіння районованих сортів вищими репродукціями (БН, СН1), так як генетичний потенціал сорту працює на урожай перші 4-5 років вирощування.

На офіційному сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України розміщено Державний реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва, в якому зазначено виробника необхідної категорії насіння обраного сорту. На даний час на території Чернігівської області зареєстровано 17 суб’єктів насінництва, з яких 7 займається насінництвом озимих культур.

Наукою доведено, а практикою підтверджено, що впровадження в виробництво нових перспективних сортів, оновлення насіння вищими репродукціями – це доступний і економічно доцільний спосіб підвищити врожайність зерна з високими якісними показниками!

Прочитано 132 разів

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал