П'ятниця, 28 вересня 2018 12:19

Особливості зберігання бульб насіннєвої картоплі

Зберігання насіннєвого матеріалу картоплі від осіннього збору до весняної пори - це важливий і відповідальний виробничий етап, на який впливають такі основні фактори зовнішнього середовища як: температура, вологість, концентрація кисню і вуглекислого газу, світло та інше. Після збирання урожаю картоплі, бульби необхідно витримати протягом двох тижнів у невеликих кагатах ємністю до 5 т, бажано при температурі не нижче 15°С, прикриваючи його соломою. Цей період ще називають лікувальним. Під час нього шкірка у картоплі твердне та озеленюється (накопичується соланін), такі бульби краще зберігаються, менше пошкоджуються хворобами та шкідниками. Після проходження лікувального періоду насіннєвий матеріал сортують, видаляючи хвору та механічно пошкоджену.

Насіннєву картоплю зберігають у спеціалізованих сховищах, які обладнані відповідними системами вентиляції і обігріву.

Перед закладкою картоплі на зберігання в складі обов'язково потрібно провести дезінфекцію. Для зменшення ризиків появи фомозного або фузаріозного ураження бульб в сховищі, перед закладанням насіння на зберігання його протруюють фунгіцидом. Цей агрозахід дає можливість якісніше зберегти посадковий матеріал. Протягом перших 25-30 днів картоплю у складі зберігають при температурі 12-15°С, а потім поступово її знижують до 2-4°С і підтримують її на такому рівні до весни. Будь-яке відхилення температури зберігання від оптимальної негативно впливає на схожість і врожайність картоплі. Оптимальна відносна вологість повітря в картоплесховищах має становити 90-95%. Також шкідливо впливає на життєздатність бульб незбалансований вміст газів. Бажано щоб вміст вуглекислого газу в сховищі становив не більше 5%, а кисню не менше 16%.

Існує декілька способів зберігання насіннєвої картоплі в сховищах: в мішках, у ящиках, у контейнерах і насипом.

При зберіганні насипом раціональніше використовується площа сховища, але немає проходів та проїздів, значно збільшуються втрати під час зберігання, внаслідок поганого проходження повітря у верхні шари насипу.

Більш зручним і практичним способом зберігання - є зберігання картоплі в тарі. При такому способі є можливість механізувати вивантаження і навантаження картоплі, а також поліпшити зручність зберігання і перевезення бульб. При зберіганні насіннєвої картоплі в контейнерах втрати менші, якість бульб знижується не так сильно в порівнянні із зберіганням насипом. Важливо розміщати тару з насіннєвим матеріалом в складі таким чином, щоб при цьому була гарна циркуляція повітря.

Відразу після надходження посадкового матеріалу в склад розпочинають активне вентилювання, щоб просушити поверхню бульб і видалити залишки вологи. Слід зазначити, що для правильного зберігання вентиляція є ключовим фактором, так як вона впливає на температуру, вологість та склад повітря.

В разі гарної якості бульб після зимового зберігання та відсутності проростання за 10-15 днів до завершення зберігання температуру в сховищі поступово піднімають до 8-10°С, щоб вивести посадковий матеріал картоплі зі стану спокою та дати їй можливість прорости. Якщо на бульбах є великі паростки, то їх краще видалити під час сортування.

Процес зберігання такий же важливий для отримання якісного посадкового матеріалу, як і процес вирощування. Тому йому слід приділяти максимум уваги.

Прочитано 140 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
вул. 1-го Травня, 180

Графік роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Введіть Вашу e-mail адресу:

Please publish modules in offcanvas position.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал