Початок року - це максимальне навантаження на садівника. Що варто знати:
- Насамперед, слід почати весняне або закінчити зимове обрізання дерев. Цей захід не тільки має агротехнічний та механічний напрям, а й знижує до відповідного рівня шкідливість фітофагів, що зимують на гілках дерев.
- Весь садовий інструмент повинен бути підготовлений заздалегідь. Погано заточений секатор або ручна пила завдадуть рослині більше шкоди, ніж користі.
- Всі зрізи повинні бути рівними і строго перпендикулярними до головної осі гілки. Не забувайте про садовий вар — ним обробляються зрізи і спили діаметром від 2-х см.
- Обрізку проводять при температурі не нижче мінус 4°С.
- Формуюча обрізка проводиться у молодих дерев (вік саджанця 1-6 років): видаляються зайві пагони, а річні ( річний приріст) обрізаються на ¾.
- У дорослих дерев проводиться санітарна обрізка (вирізаються пошкоджені гілки) і також вкорочується річний приріст.
- Проведіть видалення моху та лишайників. Скелетні гілки і стовбур треба обробити твердою щіткою. Досвідчені садівники одночасно зачищають, збирають та знищують стару відмерлу кору, замазують садовим варом тріщини та дупла, де також зимують кліщі, попелиці, гусінь яблуневої плодожерки.
- Не тягніть з побілкою штамбів і основ великих гілок, якщо не зробили цього раніше.
Що робити з ґрунтом?
Після танення снігового покриву обов'язково потрібно зібрати та знищити опале листя та бур'яни, де можуть зберігатися збудники хвороб такі як парша, борошниста роса. Розпушення ґрунту у пристовбурових колах на глибину 15-20 см (рано весною, після відтавання ґрунту) знищує личинок пильщиків, що перезимували та частину популяції яблуневої і грушевої плодожерок, які залялькувалися у грунті. Перекопування сприятливо діє на кореневу систему дерев, поліпшуючи проникнення вологи й повітря.
Вищезазначені заходи захисту багаторічних плодових насаджень, відіграють переважно профілактичну роль, тобто не виключають застосування пестицидів у весняно – літній період, але все ж таки уможливлюють зменшення кількості хімічних обробок, що позитивно відобразиться на якості плодів.