Інструменти доступності

Версія для друку
Понеділок, 15 квітня 2019 14:52

Обережно підробка!

У розпал весняних робіт на присадибних та дачних ділянках традиційно постає питання, де купити оригінальні засоби захисту рослин. На ринку дрібнофасованих ЗЗР представлені різні фірми-виробники і дистриб’ютори. З огляду на високий попит водночас із торгівлею доброякісною продукцією процвітає торгівля фальсифікатом. 

Фальсифіковані пестициди - це продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

Використання засобів захисту рослин в Україні регламентовано Законами України "Про пестициди і агрохімікати", "Про захист рослин" та низкою нормативно-правових актів. Згідно з чинним законодавством, реалізовуватися препарати повинні тільки ті, які включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні », та в свою чергу дозволені для роздрібного продажу населенню. Такі препарати проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки.

На жаль, багато покупців з різних причин (особливо значно нижча ціна) віддають перевагу підробкам.

Купуючи фальсифікат, Ви наражаєтесь на значні ризики, а саме:

  • забруднення продуктів харчування небезпечними речовинами;
  • забруднення грунту, води;
  • вплив на здоров’я працюючих;
  • часткова або повна втрата врожаю.

Купуючи препарати, звертайте особливу увагу на інформацію на упаковці. На ній обов’язково має бути вказано назву препарату, діючу речовину, номер ТУ або ДСТУ, номер партії, масу або вагу препарату, дату виготовлення, термін придатності, назву фірми-виробника і фірми-фасувальника, адресу й телефон фірми виробника, культури і об’єкти, для яких призначено препарат, спосіб і норму витрати, термін очікування, запобіжні заходи при роботі з препаратом.

Щоб уникнути придбання фальсифікованого продукту, радимо купувати препарати у спеціалізованих магазинах з продажу засобів захисту рослин.

У разі виникнення сумнівів щодо оригінальності продукції, обов’язково зберігайте касовий чек та упаковку від використаного препарату. Чек – це документ, який потім можна пред’явити в будь-яку інстанцію, щоб довести свою правоту. Не соромтеся поцікавитися у продавців наявністю Сертифікату на препарат (номер партії на сертифікаті повинен збігатися з номером на упаковці).

Отже будьте пильними і звертайте увагу на те, що купуєте !!!

Пам’ятайте: фальсифіковані пестициди шкідливі для Вашого здоров’я та  небезпечні для довкілля !!!

Бажаємо вдалих покупок!

Прочитано 769 разів