Інструменти доступності

Четвер, 11 липня 2019 12:33

У відпустку з чотирилапим другом: правила оформлення документів для перевезення домашніх улюбленців

Перш ніж брати квиток на чотириногого члена сім'ї, переконайтеся, що все в порядку з його документами. Ветеринарний паспорт, чіп та щеплення – основні вимоги для перевезення домашнього улюбленця за кордон.

Якщо тварина ідентифікована за допомогою чіткого татуювання і наявні документи, які підтверджують, що татуювання було зроблено до 3 липня 2011 року, ідентифікація вважається відповідною нормам ЄС, тому чіпування не є обов'язковим і може робитися на розгляд власника тварини. Чіпувати тварину та отримати ветпаспорт міжнародного зразка можна у Чернігівській міській державній лікарні ветеринарної медицини або приватних закладах ветиринарної медицини. Для отримання міжнародного ветсертифікату потрібно зробити тварині щеплення від сказу не пізніше, як за 30 днів до отримання документа.

В країнах ЄС вимагають додатково надати титри антитіл на сказ, які повинні бути зроблені не пізніше, ніж за 30 днів після дати вакцинації і не пізніше ніж за три місяці після проведення щеплення.  У ветклініці беруть необхідні зразки крові , які надсилаються у Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Аналіз коштує понад 2000 грн. З моменту сдачі аналізу за кордон можна виїжджати не раніше, ніж через три місяці. Отримана довідка дійсна протягом року.

За три дні до від'їзду на підставі ветеринарного паспорта власник тварини повинен отримати в Чернігівській міській державній лікарні ветеринарної медицини ветеринарне свідоцтво №1, яке у ветконтролі аеропорту міняють на міжнародний ветеринарний сертифікат. Він діє лише 3 дні, тому на зворотному шляху процедуру потрібно повторити в державній ветеринарній клініці країни перебування.

Крім необхідних документів, також рекомендують мати довідку, написану в довільній формі, про відсутність племінної цінності тварини. Довідку можуть видати в кінологічній організації або клубі. Але до обов’язкових цей документ не належить.

Пам'ятайте, що в різних країнах є свої нюанси, які потрібно враховувати і ретельно моніторити перед від'їздом. Так, наприклад, до країн ЄС не можна привезти кота або собаку, яким менше шести місяців, а ось якщо ви летите в ОАЕ, то котів, собак і птахів можна перевезти лише як декларований вантаж через дозволені аеропорти і обов'язково в супроводі визначених документів. А ось до Туреччини не можна приїхати більше, ніж з двома тваринами.

Різні авіакомпанії також мають обмеження на перевезення тієї чи іншої породи тварини. Десь, наприклад, не можна перевозити перських кішок, собак пекінесів, оскільки їх короткі носові ходи роблять їх особливо уразливими для нестачі кисню та теплового удару.

Все це прописано у правилах ввезення домашніх тварин. Тому, збираючись за кордон, потрібно ретельно вивчити правила країни, яку ви плануєте відвідати, і безпосередньо правила перевізника, послугами якого вирішили скористатися.

Прочитано 2058 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал