Інструменти доступності

Середа, 17 липня 2019 10:47

Основні правила зберігання насіння

Збереження якості насіння від збирання до використання – завершальний і надзвичайно важливий етап технологічного процесу з його виробництва в кожному насіннєвому господарстві. У сучасних умовах господарювання сорт та високоякісне насіння – це біологічний фундамент, на якому базуються всі інші складові врожайності.

Найпоширенішими причинами погіршення якості під час зберігання  є утворення спалахів самозігрівання. Щоб запобігти цьому, потрібно правильно підготувати насіння, а саме закладати для тривалого зберігання лише те, яке пройшло ретельне очищення та відсортувавання від сторонніх домішок та доведене за показником «вологості» до вимог державних стандартів.

При зберіганні необхідно вживати всіх можливих заходів, щоб запобігти змішуванню партій насіння. При збереженні насіння у засіках, забороняється розміщувати у сусідніх засіках насіння важковідокремлюваних культур (наприклад жито і пшеницю, ячмінь і овес тощо.). Щоб насіння не потрапило в сусідні засіки, його не досипають на 15 – 20 см. Кожну партію насіння необхідно розміщувати окремо в одному або кількох засіках. Висота перегородок між засіками залежить від висоти насипу (від 1,5 до 3м, в залежності від культури).

При зберіганні насіння насипом, висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5м, інших культур – 2м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3м.

При зберіганні насіння у мішках, його складають на настилах або піддонах віддалених від підлоги не менше ніж на 15 см, а від стіни – 70 см. Мішки можна вкладати заввишки 6-8 шарів (в залежності від культури і пори року) так, щоб розміри штабелів та відстань між ними не заважали відбору проб насіння з будь-якого місця та проведенню технологічних операцій.

З моменту надходження насіння у сховище необхідно вести систематичне спостереження за якісними показниками, а саме: за їх вологістю і температурою, за зміною кольору насіння, його запаху, появою осередків самозігрівання і шкідників. Особливо ретельні спостереження за температурним режимом зберігання слід вести пізньої осені та рано навесні, коли підвищується вологість повітря і збільшується коливання температури, що може спричинити утворення спалахів самозігрівання.

Слід запам’ятати, що відносна вологість повітря має бути не вище 60-70%, а температура – нижчою, ніж температура приміщення, бо інакше можлива конденсація вологи на насінні.

Отже, за умови дотримання вищезазначених факторів, вчасно і якісно проведених робіт по зберіганню насіннєвого матеріалу, суб’єкти господарювання зможуть підготувати достатню кількість кондиційного насіння і отримати в наступному році гарні врожаї і достойні прибутки.

За консультаціями та детальною інформацією звертайтесь до спеціалістів  відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області (тел. +38 (0462) 67-67-72, 67-80-64).

Прочитано 911 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал