Інструменти доступності

Версія для друку
Середа, 04 вересня 2019 09:10

Затверджено порядок надання Держпродспоживслужбі інформації про загрозу життю і здоров’ю, санепідблагополуччю населення

Уряд затвердив порядок надання до Держпродспоживслужби інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення.

Відповідна постанова Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 818 оприлюднена на Урядовому порталі.

Рішення спрямовано на забезпечення міжвідомчої взаємодії та розв’язання проблеми своєчасного отримання територіальними органами Держпродспоживслужби інформації про такі події та ситуації. Крім того, реалізація рішення дасть змогу Службі, її територіальним органам, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування здійснювати свої повноваження на належному рівні.

Відповідно до Порядку у разі виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб та масових отруєнь, радіаційного ураження населення, виявлення невідповідності харчових продуктів вимогам законодавства щодо їх безпечності або появи обґрунтованої підозри щодо їх невідповідності, внаслідок чого виникла загроза життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, заклади охорони здоров’я, суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, органи виконавчої влади повинні надавати терорганам Держпродспоживслужби інформацію про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення.

Інформація надається засобами телефонного зв’язку протягом однієї години з моменту появи такої події та ситуації.

У разі встановлення факту можливого зв’язку інфекційної хвороби, харчового отруєння, виникнення отруєнь, пов’язаних з діяльністю суб’єктів господарювання до терорганів Держпродспоживслужби подається письмове підтвердження. Повідомлення надається протягом 24 годин з моменту появи такої події та ситуації.

Після завершення проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) та санітарно-епідеміологічного розслідування територіальні органи Держпродспоживслужби та заклади охорони здоров’я, суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, органи виконавчої влади здійснюють обмін інформацією про результати проведених заходів, а також інформують про їх результати місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, територіальні підрозділи Нацполіції для відповідного реагування та у разі потреби організації здійснення протиепідемічних заходів з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Постанова також зобов’язує МОЗ та Держпродспоживслужбу розробити та впровадити електронну систему інформування та взаємодії щодо подій та ситуацій, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення.

Прочитано 599 разів