Понеділок, 07 жовтня 2019 08:12

Органіка: поступ вперед

Розвиток органічного виробництва в Україні є актуальним питанням, оскільки попит на безпечні та якісні продукти постійно зростає. В основному збільшення попиту пов’язане зі зростаючою тривогою з боку споживачів стосовно безпеки харчових продуктів, вироблених загальноприйнятими способами.

02.08.2019 р. набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який встановлює основні засади правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції та функціонування ринку органічної продукції.

До галузей органічного виробництва належать:

органічне рослинництво (у тому числі насінництво та розсадництво); органічне тваринництво (у тому числі птахівництво, бджільництво); органічне грибівництво (у тому числі вирощування органічних дріжджів); органічна аквакультура; виробництво органічних морських водоростей; виробництво органічних харчових продуктів (у тому числі органічне виноробство); виробництво органічних кормів; заготівля органічних об’єктів рослинного світу.

У процесі органічного виробництва забороняється застосування:

будь-якого неприродного або неконтрольованого впливу на геном сільськогосподарських рослин і тварин; синтетичних речовин, у тому числі агрохімікатів, пестицидів, антибіотиків для превентивних цілей, гормональних препаратів, стимуляторів росту та підкорму тварин; методів електричної або іншої стимуляції для примушування, що завдає тваринам болю, застосування транквілізаторів; гідропонних методів; речовин і технологічних методів виробництва, результати застосування яких можуть ввести споживача в оману щодо природи (походження) продукту; стимуляторів росту, гормонів або аналогічних речовин.

Перехід від традиційного виробництва до органічного є досить витратним і потребує певного часу. Тому законодавство передбачає перехідний період, який дозволить виробнику адаптуватися до нових умов та виконати вимоги органічного виробництва. Для органічного рослинництва тривалість перехідного періоду щодо земельних ділянок для вирощування однорічних культур не може бути менше ніж 24 місяці до початку посіву, а для багаторічних культур (крім фуражних) не може бути менше ніж 36 місяців до першого збирання органічної продукції. Тривалість перехідного періоду тваринництва не може бути менше ніж: 12 місяців для коней і жуйних тварин і в будь-якому випадку не менше трьох четвертих їхнього життя; шість місяців для дрібних жуйних тварин і свиней, худоби для виробництва молока; 10 тижнів для птиці, призначеної для виробництва м’яса, введеної до господарства до досягнення нею триденного віку; шість тижнів для птиці, призначеної для виробництва яєць.

Закон впроваджує контроль за використанням виробниками маркувань з префіксами «біо», «еко» чи будь-яких однокореневих або похідних слів від «органічний», «екологічний» тощо. Відрізнити органічну продукцію від наявної на полицях магазинів допоможе спеціальне маркування, а саме: на етикетці органічної продукції має обов’язково бути відповідний державний логотип, що складається з графічного зображення двох кіл, які перетинаються, утворюючи фігуру у вигляді листка рослини, а також з надпису «Органічний продукт».

Продукт дозволяється маркувати як органічний, якщо він вироблений відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування і містить не менше ніж 95% органічних інгредієнтів сільськогосподарського походження та не більше 5% неорганічних інгредієнтів, що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва. Органічне виробництво такого продукту підтверджується сертифікатом.

Сертифікація органічного виробництва проводиться органом сертифікації, акредитованим в Національному агентстві з акредитації щорічно з обов’язковою перевіркою виробництва. Якщо органічна продукція буде експортуватися, потрібно додатково укласти договір з органом іноземної сертифікації.

Контроль у сфері органічного виробництва на початковому етапі здійснюють безпосередньо органи сертифікації під час процедури сертифікації та інспектування виробництва, державний контроль покладено на Держпродспоживслужбу.

За порушення суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі органічного виробництва передбачені штрафні санкції.

Введення в дію Закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» дає споживачеві можливість купувати безпечну і якісну  продукцію.

Прочитано 88 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
вул. 1-го Травня, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545

Подати електронне звернення громадян


Введіть Вашу e-mail адресу:

Please publish modules in offcanvas position.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал