Вівторок, 08 жовтня 2019 14:42

Про вимоги до інформації для споживачів щодо харчових продуктів

Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»  було розроблено з метою приведення українського законодавства у відповідність до положень Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 р. щодо надання споживачам інформації про харчові продукти. Впровадження Закону дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення споживачами свідомого вибору харчових продуктів та ввести відповідальність операторів ринку харчових продуктів, що відповідають за інформацію про харчові продукти.

Дія Закону поширюється на операторів ринку харчових продуктів, якщо їхня діяльність підпадає під вимоги щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, а також на харчові продукти, призначені для кінцевого споживання, включно у сфері громадського харчування.

Основний принцип Закону – інформація про харчовий продукт не повинна вводити споживача в оману, зокрема щодо категорії, характерних ознак, властивостей, складу, кількості, терміну придатності, країни походження або місця походження, способу виготовлення або виробництва харчового продукту.

Серед основних новел Закону слід відзначити наступні:

  • встановлення вимог до забезпечення розбірливості інформації,
    зокрема до мінімального розміру шрифту, яким надається обов’язкова інформація
    про харчовий продукт (висота малих літер без виносних елементів відповідно до
    європейського законодавства має дорівнювати або перевищувати 1,2 мм; в
    Україні зараз — 0,8 мм);
  • надання інформації про алергени (виділення шрифтом, стилем або
    кольором у переліку інгредієнтів);
  • встановлює однакові вимоги про надання інформації про харчові
    продукти, які продаються у магазині та дистанційно;
  • обов’язкова вказівка про наявність у продуктові рафіновані олії або
    жири рослинного походження (зокрема, пальмову олію);
  • надання споживачеві інформації стосовно того, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню;
  • застосування нового підходу до позначення термінів
    придатності харчового продукту в залежності від того, чи є харчовий продукт
    швидкопсувним у зв’язку з мікробіологічними властивостями (вводяться терміни «Вжити до…», «Краще спожити до…», «Краще спожити до кінця…»);
  • про фактичний вміст спирту (для напоїв з вмістом етилового понад
    1,2%об’ємних одиниць) та допустимі відхилення у визначенні фактичного вмісту
    спирту.

Крім того, законодавчо закріплено, що відтепер інформація про харчові продукти не повинна приписувати їм властивостей, що сприяють запобіганню чи лікуванню захворювань, або посилатися на такі властивості.

Якщо товар не фасований, інформація є обов’язковою, але надається у спосіб, визначений оператором ринку (наприклад, може бути розташована на мішку з борошном або ж поряд на стенді).

Відповідно до змін у Закон  України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» надання неточної, недостовірної інформації про продукт, зміна оператором ринку інформації про нього, тягне за собою накладення штрафу на юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Прочитано 36 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
вул. 1-го Травня, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545

Подати електронне звернення громадян


Введіть Вашу e-mail адресу:

Please publish modules in offcanvas position.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал