Інструменти доступності

Версія для друку
Середа, 30 жовтня 2019 14:58

Осіння посадка саджанців

В осінній посадці саджанців є багато переваг. За рахунок того, що осінній період багатий на вологу, саджанці закінчили період вегетації і попереду у них період спокою, вони добре укоріняються,  йде інтенсивний розвиток кореневої системи, рослини стають більш стійкими до коливань температур ніж  у весняний період, стійкими до весняних заморозків. Саджанці висаджені в осінній період  починають розвиватися на два три тижні раніше, ніж ті, які були висаджені навесні. Кущі висаджені осінню можуть дати врожай вже наступного року, чого б не було,  якщо висаджувати їх у весняний період. Також в осінній період, зазвичай, є вільній час для ретельної та якісної посадки саджанців, якого може не вистачити на весні.

Недоліками осінньої висадки саджанців вважається те, що в осінньо-зимовий період є значна можливість пошкодження саджанців гризунами, зимовими холодами, ожеледицею та інші не сприятливі погодні умови можуть згубити не зміцнілий саджанець, особливо ті, що районувались для більш теплих кліматичних зон, тому доцільно вибирати ті сорти, які підходять для нашої області та включені до Державного реєстру сортів рослин України. Але не всі культури варто висаджувати  осінню. Не підходять  для осінньої посадки саджанці  яблуні, груші, абрикоса, персика, черешні, вишні та й практично всі плодові дерева краще садити в весняний період за виключенням лише спеціально виведених зимостійких культур. Такі культури як аґрус, смородина, малина, аронія, горіх, каштан, навпаки дуже добре переносять осінню посадку.

Хотілось би ще зазначити, що слід уникати купівлі саджанців на стихійних ринках - це звісно вигідно, але у вас не буде жодних гарантій того, що заявлені сортові якості будуть притаманні  щойно придбаному саджанцю. При бажанні поскаржитись чи повернути товар у  вас не буде жодних документів, що підтверджують покупку саме у цього продавця (відсутність товарного чека)  та і самого продавця ви можете уже не знайти на цьому місці.

Купувати саджанці слід в спеціалізованих магазинах або в плодово-ягідних розплідниках , де вам зобов’язані видати товарний чек, який варто зберегти та на вашу вимогу пред’явити сертифікат, що засвідчує сортові якості садивного матеріалу  та сертифікат, що засвідчує  товарні якості щойно придбаних саджанців. На саджанці повинна бути етикетка, на якій зазначається така інформація як: найменування сорту, вік саджанця, районування, термін дозрівання, тип підщепи.

При купівлі саджанця, також слід звертати увагу на його зовнішній вид. Стовбур саджанця повинен бути прямим, гілки повинні відходити від стовбура під кутом не менше 45 градусів, зріз від підщепи повинен бути сухим, та повністю загоєним. Також ретельно оглядаємо кореневу систему, причому повинен бути не тільки центральний корінь, а й добре розвинені бокові корінці.

Здорові саджанці з добре розвинутою кореневою системою мають набагато більше шансів прижитися і добре розвиватися, отже навесні зможуть  порадувати власника.

Бажаємо вашому саду пишного цвітіння та рясних врожаїв!

Прочитано 892 разів