Інструменти доступності

Версія для друку
П'ятниця, 01 листопада 2019 14:23

НАССР у харчоблоках медичних закладів

31 жовтня 2019 року відбулася конференція для головних медичних сестер, старших та медичних сестер закладів охорони здоров’я Чернігівської області.

Про вимоги законодавства до закладів громадського харчування, обов’язки операторів ринку та процедури, засновані на принципах системи HACCP  для закладів громадського харчування, розповіла начальник Чернігівського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Валентина Михед.

«Безумовно, впровадження системи НАССР в медичних закладах є обов’язковим, адже їдальні відносяться до закладів громадського харчування. Система управління безпечністю на цих об’єктах повинна базуватися на принципах НАССР. У будь-якій їдальні весь технологічний процес виконується в одному місці. Тобто приймання сировини, напівфабрикатів, їх зберігання, обробка продуктів, приготування страв, їх подача та споживання фактично поєднані в одному обмеженому просторі. За цих умов контроль технологічного процесу і якості продукції повинен бути особливо жорстким», - зауважила Валентина Михед.

У зону особливої уваги повинні потрапити питання, що стосуються: зберігання продуктів, які швидко псуються; дотримання особистої гігієни працівниками їдальні та санітарних норм в приміщенні; дотримання технології приготування їжі.

У результаті застосування принципів НАССР у харчоблоках медичних закладів виникає цілий ряд позитивних моментів:

  • Перевірка безпечності сировини ще на етапі приймання від постачальника, що дає змогу в документальній формі простежити методи контролю, які пройшла сировина перед тим, як потрапити до їдальні;
  • Контроль за санітарно-гігієнічними умовами приготування їжі (миття та дезінфекція кухонного та столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, прибирання сміття та відходів, боротьба зі шкідниками тощо);
  • Управління продуктами неналежної якості (повернення постачальнику, утилізація);
  • Дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство, для уникнення перехресного забруднення (наприклад, сирі і готові продукти повинні зберігатися окремо).

Впродовж заходу учасники поповнили необхідні для роботи знання і отримали кваліфіковані відповіді щодо ряду питань.

Прочитано 2373 разів

Галерея зображень