Інструменти доступності

Вівторок, 17 грудня 2019 16:48

Освітянам Чернігівщини презентували концепцію запровадження системи НАССР

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області  Юрій Павлішен та керівник управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації Микола Конопацький у рамках семінару «Реалізація в області державної політики у сфері освіти» провели спільну нараду з очільниками профільних відділів об’єднаних територіальних громад, райдержадміністрацій та міських рад щодо організації безпечності харчування в освітніх закладах. Під час зібрання представники освітянського загалу Чернігівщини ознайомилися з механізмами запровадження у загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладах системи безпечності харчових продуктів НАССР.

 Юрій Павлішен акцентував увагу на важливості організації безпечного харчування у школах і дитсадках.

«Це питання особливо актуальне і перебуває в центрі уваги керівництва держави, - наголосив він,- є відповідний Указ Президента України  про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей, і серед його ключових завдань – створення у закладах освіти безпечного середовища, організація здорового, раціонального та безпечного харчування учнів і вихованців. Усе це може забезпечити визнана в світі система керування безпекою харчових продуктів НАССР».

За словами Юрія Павлішена, у державному бюджеті на наступний рік заплановані кошти для переобладнання харчоблоків, а нині триває аналіз стану їдалень у школах і садках, і його результати будуть внесені до розробленого фахівцями Держпродспоживслужби «Паспорта харчоблоку».

Начальник Чернігівського міського управління Держпродспоживслужби Валентина Михед, презентуючи освітянам систему  НАССР, зауважила, що її впровадження у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах забезпечує безпечне харчування малюків.

«Принципи НАССР дають впевненість та гарантії у дотриманні санітарних і гігієнічних вимог при організації харчування в садочках та школах, - зазначила вона, - а оскільки  їдальні належать  до підприємств громадського харчування, то згідно із законодавчими вимогами система управління безпечністю на цих об’єктах повинна впроваджуватись обов’язково».

Керівниця міського управління Держпродспоживслужби спростувала деякі міфи про НАССР, зокрема стосовно запровадження цієї системи лише на великих потужностях.

«Якщо у вас школа з невеликою кількістю учнів і персоналу, ви можете запровадити лише ті процедури, які характерні для ваших умов, - наголосила Валентина Михед, -  і коли у ваших закладах запрацює ця система, ви зможете на місці контролювати процеси на харчоблоках і продукцію, яка буде надходити до закладів. Все це для того, щоб харчування дітей у закладах освіти було безпечним та якісним».

Звертаючись до присутніх освітян і представників Держпродспоживслужби, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА Микола Конопацький зазначив, що впровадження нової системи НАССР є невід’ємною складовою забезпечення організованого харчування у закладах освіти. І це відповідальне завдання, яке нині стоїть перед освітянами області.

«Головна концепція системи HACCP – забезпечення безпечності продукції на всьому шляху харчового ланцюга - «від поля до столу», - зазначив, підбиваючи підсумки зустрічі, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, - тому керівникам навчальних закладів слід прискіпливо обирати постачальників, за потреби проводити необхідні дослідження сировини і продуктів харчування.  А для цього варто у громадах передбачити відповідні видатки. Кошти не такі вже й значні, але вони допоможуть зберегти здоров’я наших дітей».

Прочитано 628 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал