Інструменти доступності

Вівторок, 08 серпня 2017 10:17

Показники лічильників повинні відповідати метрологічним вимогам – роз’яснення Держпродспоживслужби

Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VIІ, законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту, в тому числі і лічильники.

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 374 затверджено Перелік категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці, зокрема, лічильники води, газу, електроенергії та теплолічильники.

При цьому повинні дотримуватись міжповірочні інтервали законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, затверджені наказом Мінекономрозвитку від 13.10.2016 № 1747 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України від 01.11.2016 за № 1417/29547.

Наприклад, лічильники води відносяться до категорії 38 «Лічильники води» і міжповірочний інтервал становить 4 роки, а лічильники газу відносяться до категорії 41 «Лічильники газу та пристрої перетворення об’єму» і міжповірочний інтервал в залежності від класу точності пристрою становить 2 або 8 років.

Якщо лічильники, що перебувають у власності споживача, визнані за результатами повірки відповідним органом у сфері метрології та метрологічної діяльності непридатними до подальшої експлуатації, рішення про доцільність їх ремонту приймає суб’єкт господарювання, що надає послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання, ураховуючи технічні та економічні чинники.

У разі прийняття суб’єктом господарювання, що надає послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання рішення про доцільність ремонту, він зобов'язаний встановити відремонтований лічильник споживача замість тимчасово встановленого лічильника з обмінного фонду. У разі прийняття суб’єктом господарювання рішення про недоцільність проведення ремонту, він зобов'язаний безкоштовно встановити власний розрахунковий лічильник для подальших комерційних розрахунків з електро-, тепло-, газо- і водопостачання і повернути побутовому споживачу його лічильник.

Для комерційного обліку можуть застосовуватись лічильники, типи яких занесені до Державного реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки України.

Лічильники, які вчасно не повірені або термін чергової повірки яких сплинув, не можна використовувати для розрахунків оплати за спожиті газ, гарячу, холодну воду, електроенергію або теплову енергію.

У разі порушення Ваших прав на безкоштовну періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є Вашою власністю звертайтеся до Держпродспоживслужби (01001, м. Київ, вул. Б. Грінченка, 1), її територіальних органів (адреси та телефони територіальних органів Держпродспоживслужби можна знайти на сайті www.consumer.gov.ua у розділі Контакти), які знаходяться в областях та м. Києві.

Держпродспоживслужба та її територіальні органи розглядають усі звернення споживачів, права яких було порушено, у встановлений чинним законодавством термін.

За матеріалами Держпродспоживслужби

Прочитано 809 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал