Інструменти доступності

П'ятниця, 03 липня 2020 15:01

Особливості розрахунків електронними платіжними засобами під час купівлі товару

Відповідно до п. 2 ст. 17 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час, на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи та обов’язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, встановлених законодавством України.

Згідно з Постановою КМУ від 29 вересня 2010 р. № 878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів», встановлено,  що  суб'єкти  господарювання,  які  провадять діяльність у сфері продажу  товарів,  громадського  харчування  та послуг,  і  які  відповідно  до  Закону  використовують реєстратори розрахункових операцій,  повинні здійснити перехід на  обов'язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги): до 1 липня 2011 р.: - суб'єкти господарювання (крім суб'єктів малого  підприємництва),  які  провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 100 тис. осіб; до 31 грудня 2011 р.: - суб'єкти малого підприємництва,  які провадять господарську діяльність у  населених  пунктах  з  чисельністю  населення  понад 100 тис. осіб; - суб'єкти   господарювання,   включаючи   суб'єкти    малого підприємництва,  які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 25 до 100 тис. осіб.

Кількість платіжних терміналів повинна становити не менше ніж 50  відсотків  від кількості реєстраторів розрахункових операцій,  а у разі наявності одного реєстратора розрахункових  операцій  суб'єкт господарювання   зобов'язаний  забезпечити  приймання  спеціальних платіжних засобів.

Звільняються  від обов'язкового   приймання    спеціальних платіжних  засобів  для  здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) заклади громадського харчування  закритого  типу, які  обслуговують  певний контингент споживачів,  зокрема особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів та   викладачів   вищих,   професійно-технічних,  загальноосвітніх навчальних   закладів,   працівників   промислових підприємств, підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. метрів (крім автозаправних  станцій),  а  також  суб'єкти  господарювання,  які провадять   господарську   діяльність   у   населених   пунктах  з чисельністю населення менше ніж 25 тис. осіб. В іншому випадку суб'єкт господарювання добровільно встановлює спеціальні платіжні засоби.

У разі порушення на суб’єкта господарювання накладається штраф у сумі 8500 грн. відповідно до п.12 ч.1 ст. 23 Закону України «Про захист прав споживачів».

Якщо ви вбачаєте порушення з боку суб’єкта господарювання, ви маєте право звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби за місцем провадження господарської діяльності суб’єктом господарювання з письмовою заявою. У заяві необхідно вказати інформацію назву суб’єкта господарювання (ФОП, ТОВ) та повну адресу здійснення господарської діяльності (місто, вулиця, та № будинку), додавши копію листа-претензії до суб’єкта господарювання, інших документів, що можуть бути взяті до уваги при розгляді звернення (у разі наявності). Ваше звернення має бути оформлене відповідно до ст. 5 Закону України «Про звернення громадян».

 

Прочитано 518 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал