Інструменти доступності

Середа, 08 вересня 2021 15:32

Чернігівщина долучається до реалізації Програми контролю сирого молока на ІТ-платформі «Молочний модуль»

Обласний онлайн-семінар «Забезпечення якості та безпечності молока, що вводиться в обіг: нові вимоги та можливості» відбувся 7 вересня  на базі Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

На ньому, зокрема, йшлося про реалізацію на Чернігівщині швейцарсько-українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні».

Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби України Борис Кобаль, звертаючись до учасників семінару, наголосив на підвищенні рівня обізнаності щодо впровадження нових вимог до якості та безпечності молока і потреб у безперервному моніторингу даних про результати його дослідження.

Ірина Висоцька, координатор компоненту «Молочний сектор», розповіла про нове харчове законодавство, а саме про державний контроль виробництва молока та введення його в обіг. А місцевий керівник Програми Ігор Кравченко у своєму виступі окреслив концепцію пілотного проекту «Програма контролю сирого молока» та продемонстрував переваги користування ІТ-платформою «Молочний Модуль».

«На сьогодні Чернігівщина серед лідерів в Україні за валовим виробництвом молока та кількістю доїльних зал, де виробляється сировина екстра-класу, - зазначив під час вступного слова начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, - тому наше приєднання до Програми цілком закономірне, і ми готові підключитись до «Молочного Модуля». Технічні та кадрові можливості дозволяють впровадити проект у дію. 72 державні ветеринарні інспекторі та 194 уповноважені ветеринари в змозі забезпечити належний державний контроль виробництва молока, в тому числі швидкий і якісний відбір зразків».

За інформацією координатора пілотного проекту в регіоні, начальника  Управління  безпечності харчових продуктів та  ветеринарної медицини Віктора Кульбака, у Чернігівській області 2 лабораторії Держпродспоживслужби акредитовані в ISO 17025, що дозволяє їм проводити дослідження молока у відповідності до вимог українського та європейського законодавства. Одна з них, Чернігівська регіональна лабораторія, вже зареєстрована у «Молочному Модулі». Також на ІТ-платформі «Молочний модуль» в якості адміністратора і обласного інспектора зареєстроване Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області. Наступні етапи - реєстрація операторів ринку (виробників молока) та районних інспекторів.

Звертаючись до учасників вебінару, серед яких, зокрема, були представники молокопереробних підприємств та господарств, що спеціалізуються на виробництві молока, Юрій Павлішен закликав суб’єктів господарювання реєструватись на платформі «Молочний Модуль», щоб не втрачати шанс для завоювання європейських ринків. Бо, за його словами, Держпродспоживслужба працює над тим, щоб українські споживачі отримували якісні продукти, а український бізнес, в тому числі чернігівський, - розширював ринки збуту.

Для довідки: «Молочний модуль» – це програмний додаток, інтегрований до Головної інформаційної системи Держпродспоживслужби. Він сприятиме співпраці операторів ринку з лабораторіями та компетентним органом для виконання вимог нового національного законодавства.

«Молочний Модуль» забезпечує такі дії оператора ринку:

Реєстрація акту про відбір зразків;

Постійний доступ до результатів досліджень сирого молока;

Сповіщення про нові результати лабораторних досліджень молока;

Розрахунок змінної середньої геометричної величини ЗБЗ та КСК на основі результатів лабораторних досліджень відповідно до нормативних документів Держпродспоживслужби;

Сповіщення відповідальних районних і обласних інспекторів про результати лабораторних досліджень, що перевищують граничні значення;

Дозволяє проводити статистичний аналіз результатів досліджень та відображає їх у вигляді графіків;

Сповіщає про затримки у графіку відбору зразків для дослідження на показники критеріїв придатності сирого молока відповідно до Програми контролю сирого молока;

Дозволяє надавати результати своїх лабораторних досліджень третім особам (наприклад, молокопереробним підприємствам) шляхом надсилання результатів на електронну адресу, вказану користувачем.

 

Прочитано 1062 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал