Інструменти доступності

Вівторок, 06 вересня 2016 08:21

До уваги операторів ринку харчових продуктів

Оскільки запровадження НАССР потребує часу та певних ресурсів, законом передбачені значні перехідні періоди. Згідно вимог статті 20  цього Закону  оператор ринку  зобов’язаний   розробляти, вводити в дію  та застосовувати  постійно діючі  процедури , що засновані на принципах системи  аналізу небезпечних  факторів  та контролю у критичних точках (система НАССР), а також забезпечувати належну  підготовку  з питань застосування постійно діючих процедур, що  базуються  на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів. З прикінцевих положень вимоги пункту 2 частини другої статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів"  набирають чинності для:  потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2017 року); потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), -через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2018 року); малих потужностей - через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2019 року). Оператори ринку в разі порушення вимог статті 64 ч.1, п.4 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють, за невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), що тягне за собою накладення штрафу: на юридичних осіб - у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат (43500-108750 грн); на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (4350-21750 грн) та зупинення роботи потужності.

Від операторів ринку також вимагається застосовувати простежуваність, що  забезпечує доступність інформації за принципом "крок назад, крок вперед". Така інформація повинна зберігатися протягом шести місяців після кінцевої дати продажу харчового продукту, нанесеної на маркуванні. Система простежуваності і постійно діючі процедури, засновані на принципах НАССР, дозволяють чітко визначити винного, якщо трапився прикрий випадок появи на ринку небезпечного харчового продукту. Порушення вимог щодо забезпечення простежуваності ( пункт 6 частина 1 статті 64  Закону)  тягне за собою накладення штрафу: на юридичних осіб - у розмірі від трьох до п’яти мінімальних заробітних плат (4350-7250 грн); на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від двох до трьох мінімальних заробітних плат (2900-4350грн).

Ще одним нововведенням є розділ VII «Загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами» Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який набирає чинності з 20.09.2016 року та має замінити величезну кількість санітарно-ветеринарних правил до виробництва харчових продуктів. Згідно вимог статей 40-51 цього Закону оператори ринку зобов’язані дотримуватись гігієнічних вимог до потужностей, до приміщень, де обробляються або переробляються харчові продукти, до рухомих та / або тимчасових потужностей, до транспортних засобів, до обладнання та інвентарю, дотримання гігієнічних вимог щодо постачання води, до персоналу потужностей, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами, до харчових продуктів, до пакування харчових продуктів, дотримання гігієнічних вимог під час термічної обробки харчових продуктів. В разі недотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, у тому числі допущення до процесу виробництва та/або обігу харчових продуктів осіб, які мають протипоказання до роботи з харчовими продуктами і присутність яких на робочому місці може спричинити виробництво та/або обіг небезпечних харчових продуктів ( пункт 1 частина 1 статті 64 Закону) передбачена відповідальність у вигляді  накладення штрафу : на юридичних осіб - у розмірі від п’яти до восьми мінімальних заробітних плат (7250-11600 грн); на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від двох до п’яти мінімальних заробітних плат (2900- 7250 грн).

Суттєво пом’якшуються умови отримання експлуатаційного дозволу. Він є потрібним лише для підприємств, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Для решти, включно із закладами громадського харчування та частиною закладів роздрібної торгівлі, достатньо є проходження простої процедури реєстрації для отримання особистого реєстраційного номера.  Із опублікуванням в Офіційному віснику України (№ 26) 08.04.2016 наказу Мінагрополітики від 10 лютого 2016 р. № 39 "Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам", зареєстрованого в Мін'юсті 12 березня 2016 року за № 382/28512, розпочато процес державної реєстрації потужностей. 2341Згідно вимог статті 25 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" оператори ринку харчових продуктів, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та /або обігу харчових продуктів. Для державної реєстрації та присвоєння особистого реєстраційного номера потужності, суб’єкт господарювання/ оператор ринку зобов'язаний подати до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області заяву про державну реєстрацію потужності (зразок заяви встановленої форми). Ще раз нагадую, що державній реєстрації підлягає кожна окрема потужність оператора ринку. За роботу без державної реєстрації операторам ринку харчових продуктів передбачена адміністративна відповідальністьзгідно пункту 2 частини 1 статті 64 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" у вигляді накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заробітних плат (33350-43500 грн), на фізичних осіб - підприємців- у розмірі від восьми до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (11600-21750 грн). З початку реєстрації внесено в реєстр та присвоєно особистий реєстраційний номер 160 суб’єктам господарювання. Робота по державній реєстрації триває.

З метою виконання вимог статті 60 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» 8 липня 2016 року затверджено бланк СЕРТИФІКАТА ЗДОРОВ’Я (HEALTH CERTIFICATE), який видаватиметься при експорті харчових продуктів нетваринного походження для споживання людиною. Ці сертифікати оформлюються та видаються на вимогу операторів ринку Держпродспоживслужбою на харчові продукти, що відповідно до статті 26 вищезазначеного Закону вироблені на затверджених експортних потужностях.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області при зверненні суб'єктів господарювання, які займаються виробництвом та реалізацією харчових продуктів, надають їм консультації та роз’яснення з питань порядку реєстрації потужностей, організації виробництва, вимог норм чинного законодавства, запровадження принципів системи НАССР тощо.

Прочитано 1452 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал