Інструменти доступності

Четвер, 19 квітня 2018 12:23

Нарада з керівниками структурних підрозділів щодо Закону «Про контроль…»

Керівники структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області під час наради ознайомилися з вимогами Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який вступив в дію на початку квітня. На нараді головував начальник головного управління Юрій Павлішен, а роз’яснював основні засади Закону «Про контроль…» заступник начальника управління – начальник відділу державної інспекції Управління державного контролю Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Юрій Перегінець. 

Закон «Про контроль…» вніс суттєві зміни до двох сфер нагляду Держпродспоживслужби – ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів, які тепер будуть максимально наближені до європейських принципів здійснення державного контролю.

Під час наради, яка відбувалась у форматі діалогу, Юрій Перегінець відповів на питання керівників структурних підрозділів щодо його бачення виконання даного закону.

 «В статтю 34 внесені зміни щодо забою тварин. Подвірний забій – це те, що ти виростив у себе і для себе забив. А у нас часто під подвірний забій трактують те, що ти поїхав по району зібрав тваринок, забив у себе вдома і повіз на ринок продав. Це вже не подвірний забій, це вже бізнес і має бути експлуатаційний дозвіл. Подвірний забій  - це до 3х голів на день великих тварин копитних і парнокопитних та до 5 голів маленьких, як кролі. Мова не йде про заборону подвірного забою. Враховуючи вимоги часу, необхідно щоб даний вид бізнесу носив європейський, цивілізований вигляд – треба бізнесу організовуватись і створювати бійню, одну на район чи на 3-4 села, щоб не били вдома, не створювали проблем сусідам і собі» - зазначив Юрій Перегінець.

Отож для керівників в районах і містах зараз першочергове завдання – проводити роз’яснювальну роботу з власниками приватних господарств, що тримають тварин, про створення належних умов для цивілізованого забою тварин.

З набуттям чинності закону «Про контроль…» внесено зміни у проведення планових та позапланових перевірок. Зокрема, як зазначив Юрій Перегінець, як і раніше план перевірок на наступний рік Служба складатиме і затверджуватиме до 1 грудня. Цьогорічний план перевірок є у відкритому доступі на сайті (посилання), де прописані дати, періодичність інспектування, аудиту та відбір зразків. Зміни у цей план можна внести лише за крайньої і суттєвої необхідності, як то технічна помилка.

План перевірок на 2019 рік Держпродспоживслужба затвердить до 1 грудня 2018 року і оприлюднить на сайті. Проте у плані перевірок на 2019 рік вже не будуть вказані дати і тривалість перевірок. Тобто бізнес буде знати скільки разів на рік чекати інспектора, але не знатиме коли. Також, згідно з нормами Закону «Про контроль…» Держпродспоживслужба більше не зобов’язана повідомляти бізнес за 10 днів до проведення перевірки. Теж стосується і кількості перевірок.

«Ми перевірятимемо стільки, скільки треба, але в межах чинного законодавства», - зазначив Юрій Перегінець.  

Зміни торкнулись і підстав для проведення перевірки. За минулий рік до Держпродспоживслужби надійшло 1400 скарг від споживачів України у сфері якості харчових продуктів та ветеринарної медицини, проте лише 300 з них отримали погодження Міністерства на проведення перевірки. Так було до 4 квітня. Тепер скарга громадянина у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини не потребує погодження і може бути підставою для проведення перевірки, якщо вона оформлена належним чином і має реальні для цього підстави. І саме на підстави для перевірки необхідно звертати особливу увагу інспекторам. Адже Законом передбачене покарання за перевірки по безпідставним скаргам, отож інспектори мають самостійно вивчати кожну скаргу і приймати рішення про проведення позапланової перевірки суб’єкта господарювання.

Підсумовуючи нараду, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен зазначив про необхідність, зокрема, бізнесу враховувати і дотримуватись норм Закону «Про контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (№2042) від 18 травня 2017 року.

Прочитано 850 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал