Керівники структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області під час наради ознайомилися з вимогами Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який вступив в дію на початку квітня. На нараді головував начальник головного управління Юрій Павлішен, а роз’яснював основні засади Закону «Про контроль…» заступник начальника управління – начальник відділу державної інспекції Управління державного контролю Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Юрій Перегінець.
Закон «Про контроль…» вніс суттєві зміни до двох сфер нагляду Держпродспоживслужби – ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів, які тепер будуть максимально наближені до європейських принципів здійснення державного контролю.
Під час наради, яка відбувалась у форматі діалогу, Юрій Перегінець відповів на питання керівників структурних підрозділів щодо його бачення виконання даного закону.
«В статтю 34 внесені зміни щодо забою тварин. Подвірний забій – це те, що ти виростив у себе і для себе забив. А у нас часто під подвірний забій трактують те, що ти поїхав по району зібрав тваринок, забив у себе вдома і повіз на ринок продав. Це вже не подвірний забій, це вже бізнес і має бути експлуатаційний дозвіл. Подвірний забій - це до 3х голів на день великих тварин копитних і парнокопитних та до 5 голів маленьких, як кролі. Мова не йде про заборону подвірного забою. Враховуючи вимоги часу, необхідно щоб даний вид бізнесу носив європейський, цивілізований вигляд – треба бізнесу організовуватись і створювати бійню, одну на район чи на 3-4 села, щоб не били вдома, не створювали проблем сусідам і собі» - зазначив Юрій Перегінець.
Отож для керівників в районах і містах зараз першочергове завдання – проводити роз’яснювальну роботу з власниками приватних господарств, що тримають тварин, про створення належних умов для цивілізованого забою тварин.
З набуттям чинності закону «Про контроль…» внесено зміни у проведення планових та позапланових перевірок. Зокрема, як зазначив Юрій Перегінець, як і раніше план перевірок на наступний рік Служба складатиме і затверджуватиме до 1 грудня. Цьогорічний план перевірок є у відкритому доступі на сайті (посилання), де прописані дати, періодичність інспектування, аудиту та відбір зразків. Зміни у цей план можна внести лише за крайньої і суттєвої необхідності, як то технічна помилка.
План перевірок на 2019 рік Держпродспоживслужба затвердить до 1 грудня 2018 року і оприлюднить на сайті. Проте у плані перевірок на 2019 рік вже не будуть вказані дати і тривалість перевірок. Тобто бізнес буде знати скільки разів на рік чекати інспектора, але не знатиме коли. Також, згідно з нормами Закону «Про контроль…» Держпродспоживслужба більше не зобов’язана повідомляти бізнес за 10 днів до проведення перевірки. Теж стосується і кількості перевірок.
«Ми перевірятимемо стільки, скільки треба, але в межах чинного законодавства», - зазначив Юрій Перегінець.
Зміни торкнулись і підстав для проведення перевірки. За минулий рік до Держпродспоживслужби надійшло 1400 скарг від споживачів України у сфері якості харчових продуктів та ветеринарної медицини, проте лише 300 з них отримали погодження Міністерства на проведення перевірки. Так було до 4 квітня. Тепер скарга громадянина у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини не потребує погодження і може бути підставою для проведення перевірки, якщо вона оформлена належним чином і має реальні для цього підстави. І саме на підстави для перевірки необхідно звертати особливу увагу інспекторам. Адже Законом передбачене покарання за перевірки по безпідставним скаргам, отож інспектори мають самостійно вивчати кожну скаргу і приймати рішення про проведення позапланової перевірки суб’єкта господарювання.
Підсумовуючи нараду, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен зазначив про необхідність, зокрема, бізнесу враховувати і дотримуватись норм Закону «Про контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (№2042) від 18 травня 2017 року.