ukende

Увага! Нітрати

Нітрати - це природні речовини, солі азотної кислоти, які мають місце в грунті, воді, є хімічною складовою частиною рослин, продуктами обміну речовин в організмі людини і тварин. В нормальних природних кількостях вони наявні в усіх рослинах та є нешкідливими для людського організму. Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Однак у разі перевищення цих речовин на організм, вони можуть несприятливо позначатися на здоров’ї. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми.

Кількість нітратів в рослинах залежить від їх біологічних особливостей. Найбільша кількість нітратів знаходиться в зелені (петрушці, укропі, салаті та ін.), коренеплодах (буряку, редисці). Ранні овочі містять нітратів більше, ніж пізні. Як правило, концентрація нітратів в тепличних овочах більша, ніж в овочах у відкритому грунті. Важливим елементом забезпечення якості харчових продуктів є контроль.

Відповідно п. 5.1 Ветеринарно-санітарні правила для ринків затверджений наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.1996  N 23 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19 червня 1996 р. за № 314/1339 до  продажу на ринку допускається лише доброякісна продукція тваринного і рослинного походження,  яка в установленному порядку пройшла контроль в  лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи  та п. 26 Правил торгівлі на ринках затверджений наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26 лютого 2002 № 57/188/84/105 на вимогу покупців, продавці зобов'язані пред'явити їм висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи про відповідність продуктів, що реалізуються, ветеринарно-санітарним нормам.

Назва продукту

Допустимі рівні вмісту нітратів у продуктах, мг/кг

Буряки столові

1400

Дині

90

Кабачки

400

Кавуни

60

Капуста білокачанна пізня

500

Капуста білокачанна рання

900

Картопля

250

Морква пізня

250

Морква рання

400

Огірки у відкритому грунті

150

Огірки у захищеному грунті

400

Перець солодкий у відкритому грунті

200

Перець солодкий у закритому грунті

400

Редис

1200

Томати у відкритому грунті

150

Томати у захищеному грунті

300

Цибуля - перо у відкритому грунті

600

Цибуля - перо у захищеному грунті

800

Цибуля ріпчаста

80

Листя овочів у відкритому грунті

2000

Листя овочів у закритому грунті

3000

 

Вартість дослідження продукції на нітрати в державних лабораторіях ветеринарної медицини затверджена наказом Міністерства аграрної політики України № 96 від 13.02.2013 року та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 7 березня 2013 № 381/22913 та становить (без урахування ПДВ):

  1. лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках області

 

  • зелень (петрушка, кріп, листя салату, тощо)

 

маса партії

до 1 кг

від 1кг до 5кг

понад 5 кг

ціна, грн. (без ПДВ)

0,79

2,0

5,5

ціна, грн. (з ПДВ)

0,95

2,4

6,6

 

  • овочі, фрукти та ягоди

 

маса партії

до 10 кг

від 1кг до 50кг

від 1кг до 100кг

ціна, грн. (без ПДВ)

1,35

2,0

3,59

ціна, грн. (з ПДВ)

1,62

2,4

4,31

 

  • баштанні (кавуни, дині)

 

маса партії

до 100 кг

від 1кг до 500кг

ціна, грн. (без ПДВ)

5,27

9,28

ціна, грн. (з ПДВ)

6,32

11,14

 

  1. Регіональна, міжрайонні, районні державні лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів:
  • визначення нітратів в рослинній продукції (крім капустяних) становить 13,92 грн. (16,70 грн з ПДВ);
  • визначення нітратів в рослинній продукції (капустяних) становить 18,42 грн. (22,10 грн з ПДВ);

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал