Інструменти доступності

Версія для друку
Вівторок, 15 травня 2018 16:26

У Чернігові рахунки за вивезення твердих побутових відходів приходитимуть окремою платіжкою

Відповідно до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від  11 травня 2018 року «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 20 травня 2016 року №198 «Про послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій»   (далі- рішення), було внесено зміни до Переліку і періодичності виконання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Вивезення побутових відходів, визначено як окрему комунальну послугу.

Виконавці послуг  з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що до 1 червня 2018 року не приведуть у відповідність до рішення тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, нарахування плати за надані послуги з утримання   будинків і споруд та прибудинкових територій мають здійснювати без урахування вартості складової послуги «Вивезення побутових відходів».

Комунальне підприємство «АТП-2528» Чернігівської ради, що є виконавцем послуги з вивезення та знешкодження побутових відходів, відповідно рішення,  має забезпечити укладання договорів та здійснювати нарахування плати за послуги з поводження з відходами з урахуванням   мінімальних норм утворення відходів, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 року № 1070 «Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів» та рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 30 червня 2014   року № 148 «Про затвердження норм надання послуг з вивезення твердих побутових відходів у м. Чернігові». Відповідно й рахунки за вивезення твердих побутових відходів приходитимуть окремою платіжкою.

Також зазначаємо, що у зв’язку законодавчими та ціновими змінами, що відбулися, пропорційно змінюватимуться й тарифи на послуги ЖЕКів.

Тарифи  жеків зменшаться на суму вартості вивезення твердих побутових відходів  (наприклад, в тарифах КП «Деснянське» це -31 коп./кв. м), а також на суму зменшення земельного податку в зв’язку з новою нормативно-грошовою оцінкою земель (-3 коп./кв. м), але збільшаться у  зв’язку з новою галузевою угодою, яка передбачає підвищення заробітної плати в галузі жкг, та з суттєвими змінами цін на паливно-мастильні матеріали та електроенергію (в сумі це в середньому +53 коп./кв. м).

Оскільки тариф на утримання житла вираховується окремо для кожного будинку – в залежності від поверховості, наявності ліфтів і споживання електроенергії інфраструктурою будинку, величини прибудинкової території, сходових клітин та інших місць для прибирання – зміни тарифу для різних будинків теж будуть різними.

Наприклад, по КП «Деснянське» розрахунковий економічно обґрунтований тариф для 1-поверхових житлових будинків має зменшитися на 19,1% від попереднього, для будинків від 2 до 14 поверхів – зрости на суму, яка становить від 2,7 до 6,9% від попереднього тарифу, а для 16-поверхових – зрости найбільше, на 14,9%. Значний ціновий відрив найвищих будинків пов’язаний з тим, що в них по 2 ліфти на під’їзд (пасажирський і вантажний) та великі холи на сходових клітинах.

 У грошовому виразі середній приріст квартирної плати має бути від 10 до 20 грн. Ситуація аналогічна по всіх комунальних жеках.

 

Прочитано 1637 разів