Інструменти доступності

Версія для друку
Вівторок, 12 червня 2018 10:07

Зараз в Україні активно проходить встановлення статусів зон, вільних від шкідливих організмів, - Андрій Челомбітко

Саме зараз, у період вегетації сільськогосподарських культур, на території України відбувається встановлення статусів зон, ділянок і місць виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів. Цей процес проходить на вимогу країн-партнерів у міжнародній торгівлі.

На цьому наголосив директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю і сфері насінництва та розсадництва Андрій Челомбітко під час конференції «Здійснення фітосанітарних процедур при експорті рослин та продукції рослинного походження. Процедура встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від шкідливих організмів».

«Ми неодноразово – і в минулому, так і в поточному році - повідомляли сільгоспвиробників і експортерів про необхідність та порядок встановлення такого статусу. Зазначена інформація була оприлюднена на офіційному сайті Держпродспоживслужби та сайтах її територіальних органів, проведено ряд інформаційних заходів у медійному просторі та при зустрічах із професійними асоціаціями», - наголосив Андрій Челомбітко.

Він нагадав, що Голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа нещодавно звернувся до голів місцевих державних адміністрацій, обласних та районних рад із проханням сумісно із головними управліннями Держпродспоживслужби в областях популяризувати знання серед сільгоспвиробників та посприяти в офіційному встановленні та/або підтриманні статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від шкідливих організмів в період вегетації сільськогосподарських рослин. Це необхідно для попередження невиправданих бар’єрів у міжнародній торгівлі українськими рослинами та продуктами рослинного походження, надання можливостей вітчизняному сільгоспвиробнику вдало реалізувати свою продукцію, а експортеру - без проблем здійснити її експорт.

«Під час нашої тематичної конференції ми котре інформуємо про механізми, особливості, проблемні питання встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від шкідливих організмів», - наголосив директор Департаменту.

Він зазначив, що Держпродспоживслужба та її територіальні органи готові до тісної комунікації та співпраці з цього питання з усіма зацікавленими учасниками ринку.

Процедура встановлення зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів визначена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 4 “Вимоги щодо встановлення вільних зон”, Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 10 “Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва” та національним законодавством, а саме статтею 31 Закону України “Про карантин рослин”.

Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки затверджений  наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 р. № 487.

Вимоги щодо експорту деяких рослин та продуктів рослинного походження із зон, ділянок та місць виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів, встановлюють країни ЄС, Євразійського Економічного Союзу, Індонезія, Кенія, КНР, Туреччина та ін.

Прочитано 687 разів