Інструменти доступності

Четвер, 12 липня 2018 15:08

Основні правила проведення авіахімробіт

Сучасне сільське господарство складно уявити без застосування хімічного захисту рослин. Захистити рослину від бур’янів та шкідників – це важливий етап перед отриманням врожаю, тому фермери використовують чимало методів з обробки рослин. Виконують такі роботи, зокрема, й за допомогою сільськогосподарської авіації.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області нагадує про необхідність дотримання регламентів при виконанні таких робіт і недопущення до них несертифікованих авіакомпаній задля уникнення негативних наслідків для здоров'я людей та екології. Для виконання авіаційно-хімічних робіт авіакомпанія повинна мати чинний сертифікат відповідно до Правил сертифікації експлуатантів (з переліком компаній, сертифікованих на виконання таких робіт, можна ознайомитися на сайті Державіаслужби). В Україні діють єдині для всіх суб’єктів господарювання, фізичних осіб правила щодо проведення авіахімробіт із застосуванням пестицидів та агрохімікатів:

При дотриманні правил обробки посівів пестицидами та агрохімікатами авіаційним методом можна уникнути негативних наслідків на самопочуття місцевого населення та забруднення довкілля.

Основні правила проведення авіахімробіт:

  1. Застосування пестицидів здійснюється в ранкові (до 10.00) та вечірні (з 18.00 до 22.00) години при мінімальній швидкості руху повітря та температурі не вище 22 градусів тепла.
  2. Замовник авіахімробіт за три доби до їх початку має проінформувати населення через засоби масової інформації про місце і термін проведення обробок пестицидами і агрохімікатами, а також встановити спеціальні попереджувальні знаки на відстані не ближче 500 метрів від ділянок, які піддаватимуться обробці.
  3. Проекти авіахімобробки погоджуються з установами Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт.
  4. Необхідно надавати перевагу таким формам препаратів, які мінімізують забруднення ними навколишнього середовища (гранули, важкі аерозолі, обробка по краю, обробка по діагоналі тощо), а також використанню комбінованих препаратів, що підвищують ефективність обробок при зменшенні норм витрат пестицидів.
  5. Заборонено розпорошувати хімікати ближче, ніж за 5 кілометрів від постійного перебування пасік, за 2 кілометри від оздоровчих установ (оздоровчі табори та бази відпочинку), рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання і місць випасу домашніх тварин, за 1 кілометр від населених пунктів, тваринницьких і птахівницьких ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.
  6. У середині населених пунктів та в санітарно-захисних зонах об’єктів заборонено використовувати авіаційний метод обробки.

Виконання вимог діючого законодавства щодо проведення авіахімробіт є обов’язковим для сільгоспвиробників всіх форм власності, оскільки їх ігнорування може призвести до тяжких наслідків як для здоров’я населення, так і навколишнього середовища.

Прочитано 1176 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал