ukende
П'ятниця, 02 листопада 2018 11:25

Про участь у брифінгу на тему: «Ботулізм: що треба знати, щоб не захворіти»

Начальник головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен взяв участь у брифінгу, організованого Чернігівською облдержадміністрацією. Говорили про актуальне: «Ботулізм: що треба знати, щоб не захворіти». Поспілкуватися з пресою запросили також заступника начальника Управління охорони здоров’я ОДА Володимира Пуліна і заступника директора обласного лабораторного центру МОЗ Тетяну Наливайко.

«Ботулізм сьогодні в Чернігові – актуальна проблема. З початку року в області зареєстрували 3 випадки ботулізму (1 людина померла). І всі вони пов’язані із вживанням рибної продукції. Отож я хочу закликати і продавців відповідальніше ставитись до того, що ви продаєте, а споживачів – до того, що ви купуєте і споживаєте!», - зазначив під час виступу Юрій Павлішен.

Загалом по Україні з початку року фахівці Держпродспоживслужби  взяли участь у розслідуванні 63 випадків захворювання на ботулізм, у ході яких постраждало 75 осіб, серед них 39 випадків були пов’язані із вживанням рибної продукції. У поточному році зареєстровано 16 випадків ботулізму, пов’язаних із рибною продукцією, яку придбано в магазинах. Впродовж звітного періоду померло від ботулізму 7 хворих.

Крім того, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області взяли участь у розслідуванні 3-х випадків захворювання на ботулізм мешканців м. Києва та м. Славутич Київської області, пов’язаних з вживанням риби в’яленої виготовленої в побуті.

На даний час в інфекційному відділенні КНП «Чернігівська міська лікарня № 2» знаходяться на лікування 3 особи (1 особа з м. Славутич Київської області)  з діагнозом ботулізм, у двох – діагноз підтверджено лабораторно.

Інформаційна довідка:

Ботулізм –  гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляють бактерії ботулізму.

Збудник – Clostridium botulinum – анаероб, широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії виділяють одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.

Збудник найчастіше знаходиться:

  • кишечник риб і тварин
  • «бомбажні» консерви
  • ґрунт, мул, вода

Найпоширеніші шляхи зараження:

  • в'ялена річкова риба домашнього приготування
  • домашні рибні та м’ясні консерви
  • запечена картопля у фользі на природі (спори збудника потрапляють через контакт з ґрунтом)
  • необроблені рани на природі (спори збудника потрапляють через воду та контакт з ґрунтом)
  • ковбаси і копченості у вакуумній упаковці

Перші симптоми:

  • пронос і нудота, а потім здуття живота і закреп
  • сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення
  • порушення гостроти зору (двоїння предметів, туман)
  • сухість у роті, зміна голосу, порушення ковтання
  • порушення дихання, відчуття нестачі повітря

Як уберегтися:

  • не вживати «бомбажні» консерви, в’ялену рибу та інші продукти невідомого походження
  • дотримуватись технологічного процесу під час домашньої консервації
  • ретельно мити руки, а також овочі і фрукти під проточною водою
  • піддавати продукти термічній обробці – кип'ятіння не менше 15 хвилин.

Ботулізм: що треба знати, щоб не захворіти

Прес-брифінг на тему «Ботулізм: що треба знати, щоб не захворіти» Спікери: начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен; заступник начальника Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Володимир Пулін; заступник директора Чернігівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України Тетяна Наливайко.

Прочитано 558 разів

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал