Інструменти доступності

Версія для друку
Понеділок, 05 листопада 2018 14:25

Кабмін затвердив нове положення про Державний реєстр сортів рослин

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2018 р. № 774 «Про затвердження Положення про Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні» відтепер передбачено вільний цілодобовий і безоплатний доступ до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні (далі - Реєстр). Дане положення розроблено у відповідності до вимог Закону України «Про охорону прав на сорти рослин», до якого в червні 2016 року були внесені суттєві зміни із врахуванням європейських норм. Порядок ведення Реєстру визначає механізм ведення Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Мінагрополітики забезпечує ведення Реєстру та можливість інтеграції з іншими державними реєстрами з використанням системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, відповідає за збереження даних та захист від несанкціонованого доступу.

Положення чітко встановлює строк десять календарних днів для внесення до Реєстру відомостей про сорт рослин та змін до них з моменту ухвалення відповідного рішення, що також сприятиме суттєвому прискоренню набуття заявниками прав на сорт рослин.

Зміни до Реєстру, що вносяться за ініціативою особи, яка є власником або підтримувачем сорту, вносяться за умови сплати відповідного збору.

Відповідно до п. 2. ст. 33 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" та Порядку ведення Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, Реєстр повинен містити сукупність офіційних відомостей щодо державної реєстрації майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту рослин, які постійно зберігаються на електронному та паперовому носії.

Відповідно до Порядку Реєстр повинен бути розміщений на офіційному веб-сайті Мінагрополітики, а також бути оприлюдненим у формі відкритих даних відомостей з Реєстру, які є публічною інформацією, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Прочитано 760 разів