Інструменти доступності

П'ятниця, 14 грудня 2018 15:09

Уряд спростив доступ громадян до ліків

Міністерство охорони здоров’я повідомило про прийняття 12 грудня 2018 року Кабінетом Міністрів України постанови «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для  виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я» № 298.

Обласні департаменти охорони здоров’я зобов’язані інформувати громадськість про наявність ліків у медзакладах - вичерпна і актуальна інформація має бути відображена на офіційних сайтах. Крім того, регіональні департаменти повинні моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медзакладі області і за потреби оперативно перерозподіляти їх між закладами.

Відтепер на сайті кожного обласного департаменту в обов’язковому порядку має бути вичерпна інформація про наявність та вартість лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за кошти Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел у закладах охорони здоров’я України. Тобто кожен українець зможе перевірити, чи є у медзакладі потрібний і безоплатний для пацієнтів препарат і побачити, за якою вартістю конкретні ліки закупили. Це можна буде легко зробити в онлайн режимі, навіть не виходячи з дому.

Постанова Уряду також затверджує нові правомочності обласних департаментів. Тепер кожен департамент повинен моніторити і робити перерозподіл лікарських засобів, медичних виробів та імунобіологічних препаратів (вакцин) в регіонах згідно з фактичною потребою лікарень та пацієнтів. Тобто якщо у якомусь районі, місті чи медзакладі області закінчується певний препарат чи конкретна вакцина, обласний департамент повинен оперативно організувати надходження потрібних ліків чи вакцин із тих медзакладів області, де є їх надлишок. Неприпустимою є ситуація, коли при достатній забезпеченості області виникає дефіцит у окремих лікарнях. Обласні департаменти мають забезпечити, щоби пацієнти отримували безперервне, надійне та своєчасне  лікування.

Постанова №298 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров'я» буде оприлюднена і набере чинності найближчим часом. Її реалізація дозволить забезпечити безперервне, надійне та своєчасне  лікування для більшого числа пацієнтів, а також уникнути численних корупційних ризиків і зловживань під час закупівель лікарських засобів та медичних виробів.

Прочитано 533 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал