Інструменти доступності

Понеділок, 11 лютого 2019 14:59

Чи шкідливий пластиковий посуд?

Сьогодні багато хто задається питанням, чи такий вже безпечний пластиковий посуд? Яка користь від цього посуду і яка від неї шкода? Існує багато видів пластикового посуду. Від того з якого пластика виготовлено посуд і залежить його використання.

Полімери, які використовуються для виготовлення одноразового посуду, є нетоксичними і не «мігрують» в їжу. А ось проміжні речовини, технологічні добавки, розчинники, продукти хімічного розпаду можуть отруїти людину. Зазвичай вони проникають в їжу під час її зберігання в пластиковому посуді або при нагріванні. Шкідливі речовини можуть виділитися і зі старих полімерних матеріалів. Різні види пластику стають токсичними за різних умов. Одні категорично не можна нагрівати, інші – мити і т. д.

Як визначити різновид пластику?

Для сортування пластику було розроблено інтернаціональне маркування: трикутник, утворений стрілками, із цифрою усередині. Зазвичай його ставлять на дні посуду чи тари, іноді – внизу пляшки. Під трикутником може бути вказаний буквений код пластику.

  • Поліетилентерефталат (PET), 1 в трикутнику

Одноразові склянки, тарілки, вилки, ложки, ножі, пляшки для води, пива, молочних продуктів і рослинних олій із позначкою PET роблять з поліетилентерефталату. Його забороняється використовувати в мікрохвильовій печі і заповнювати гарячою їжею. У цього посуду є термін придатності. Він складає усього лише один рік. Пізніше з посуду можуть виділятися шкідливі речовини. Пляшки з водою або рослинною олією також не можуть зберігатися більше року. Користуватися РЕТ-посудом треба тільки один раз. Компоти, морси, соки, холодні чаї, молоко в такій тарі зберігати не рекомендується.

  • Поліпропілен (PP), 5 в трикутнику

Матеріал використовують для виробництва склянок, банок, посуду для гарячих страв, пакувальної харчової плівки, контейнерів для продуктів. Посуд із поліпропілену може витримати високі температури . Його можна використовувати для підігріву їжу в мікрохвильовій печі.  Також із РР-посуду дозволяється пити гарячий чай або каву. Поліпропілен «не любить» жири. Найменший контакт із ними призводить до руйнування, виділення токсичних речовин. PP-посуд не призначений для алкоголю. Випивання з такої склянки негативно впливає не лише на нирки, але й на зір.

  • Полістирол (PS), 6 в трикутнику

Цей матеріал застосовують для виробництва лотків (схожих на пінопласт), склянок для молочних продуктів, контейнерів для їжі, вилок і ложок. Полістироловий посуд за високої температури виділяє отруту. У ньому можна зберігати тільки холодну їжу і напої. Посуд з полістиролу дуже легко ламається.

  • Полікарбонат та інші пластмаси (O, OTHER, тобто «ІНШЕ»), або 7 в трикутнику

Матеріали застосовують для виробництва дитячих пляшечок, багатошарової упаковки і пляшок для води багаторазового вживання. Полікарбонатний (РС) посуд найбезпечніший, дорогий. Він не б’ється, не окислюється.

  • Силікон (єдиного маркування не існує)

Силіконовий посуд витримує температуру від -60 до +280 градусів. Із цього матеріалу роблять форми для кексів, желе і льоду. Посуд із силікону м'який і дуже слизький. Завдяки антипригарним властивостям, його не потрібно змащувати перед застосуванням.

  • Посуд із меламіну (єдиного маркування не існує)

Сьогодні практично в кожному господарському магазині можна знайти яскравий барвистий посуд з меламіну. Такий посуд після контакту з харчовими продуктами або миттям виділяє велику кількість формальдегіду. Він підходить тільки для холодної нерідкої їжі. У деяких країнах Європи посуд із меламіну взагалі заборонений. Купувати продукцію з цього матеріалу вкрай небажано.

Отож будьте обережні та помірковані при придбанні та використанні одноразового посуду. Принісши продукти з магазину перекладіть  з упаковки в скляний, металевий або керамічний посуд.

Прочитано 3114 разів

Адреса

14034, м. Чернігів,
пр. Грушевського Михайла, 180

Режим роботи

Понеділок-Четвер 8:00-17:00
П'ятниця 8:00-16:00
Обідня перерва 13:00-13:48

Контакти

(04622) 3-01-19
(0462) 678-613
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал працює в тестовому режимі (Якщо ви маєте зауваження або пропозиції, будь ласка, напишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

Цілодобова гаряча лінія

044 364 77 80
050 230 04 28

Урядова гаряча лінія

1545


Подати електронне звернення громадян


Please publish modules in offcanvas position.

register
ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Офіційний портал